Uppgång blev till mindre nedgång

Stockholmsbörsen öppnade torsdagens handel med högre kurser, men vände ner för att stänga 0,1 procent lägreÖvriga större Europabörser handlas också ner till strax under nollstrecket. Läkemedelsbolagen Recipharm (+7 procent) och AstraZeneca (+4 procent) steg efter starka rapporter i morse (se nedan). Dagens raket blev Troax, som steg med 16 procent efter en stark rapport. I gengäld tappade Sweco och New Wave 8 respektive 2 procent efter svagare rapporter än väntat..

Under eftermiddagen håller Ericsson kapitalmarknadsdag i New York. I ett pressmeddelande inför detta skriver bolaget att man höjer sin försäljningsambition med sikte på år 2020 från 190-200 miljarder kronor till 210-220 miljarder kronor. Målet om rörelsemarginal om mer än 10 procent för 2020 står fast, samtidigt som Ericsson nu är tydligt med att det siktar på att det tidigare långsiktiga marginalmålet om 12 procent ska nås senast år 2022. Aktien handlades oförändrat. Efter gårdagens lättnadsrally har New York-börsen (S&P 500) inlett torsdagens handel med en mindre nedåtrekyl.

Marknadsräntorna är relativt oförändrade inför kvällens Fed-möte, medan kronan stärkts mot dollarn och euron. EUR/SEK noteras till 10,25 och USD/SEK till 8,98.

Rapporter på morgonen
AstraZeneca redovisade en stabil rapport för det tredje kvartalet. Försäljningen ökade med 8 procent och var 1 procent högre än konsensusprognosen. Rörelseresultatet var 7 procent högre än väntat. Detta borde föranleda prognoshöjningar i marknaden. Bolagets guidning upprepades.

Mekonomen presenterade en försäljning som var i linje med konsensusprognosen, men ett justerat rörelseresultat som var 8 procent lägre. Bolaget skriver att det tredje kvartalet påverkades av det varma vädret och att bristen på servicetekniker bromsade tillväxten.

Läkemedelsbolaget Recipharm presenterade en stark rapport med hög tillväxt. Försäljningen och rörelseresultatet var 3 respektive 5 procent högre än väntat.

Skanska redovisade ett rörelseresultat för det tredje kvartalet på 507 miljoner kronor, vilket var i linje med bolagets vinstvarning i mitten av oktober. Orderingången uppgick till 30,6 miljarder kronor i kvartalet, jämfört med 34,1 miljarder kronor under samma kvartal 2017.

Teknikkonsulten Sweco redovisade en försäljning för det tredje kvartalet som var något högre än väntat, men rörelseresultatet var 7 procent lägre än prognostiserat.

Läs fler inlägg på Börsflödet