Starka rapporter drev börsen

Stockholmsbörsen steg i onsdagens handel. Strax före stängning noterades OMXS30 0,7 procent högre, vilket är i linje med uppgångarna i övriga Europa. Morgonens rapporter var starka överlag och Volvo (+5 procent), Lundin Petroleum (+3 procent) SEB (+3 procent) är några av rapportvinnarna (se nedan). Mot strömmen går Electrolux (-2 procent), efter en rapport som var svagare än väntat. Fingerprint Cards ska köpa det amerikanska irisigenkänningsbolaget Delta ID för nära 1 miljard kronor. Aktien stiger i linje med index, cirka 1 procent. Strålterapibolaget Raysearch kom med en omvänd vinstvarning, varvid aktien toppar vinnarlistan med en uppgång på 13 procent..

Volvo i topp på OMXS30

Källa. SIX.

 

Rörelserna på räntemarknaden är små, samtidigt som USD/SEK noteras till 8,77 och EUR/SEK till 9,43.

En ny månad betyder nya inköpschefsindex. Inköpschefsindexet för den svenska industrisektorn steg till 62,0 i januari, från 60,2 i december. Ett index över 50 indikerar expansion i ekonomin. Motsvarande index för EMU steg till 55,2, jämfört med 54,9 föregående månad. Indexet var i linje med förväntningarna.

Inköpschefsindexet för den kinesiska tillverkningsindustrin sjönk till 51,3 i januari (51,4 i december), men var marginellt bättre än väntat. Motsvarande index för tjänstesektorn steg till 54,6 i januari (54,5 i december).

Morgonens rapporter (från kl 8:48)
SEB
presenterade en stark kvartalsrapport. Intäkterna var 7 procent högre än väntat drivet av högre intäkter över hela linjen, men i absoluta tal främst av ett starkt tradingnetto (av lägre kvalitet). Räntenettot ökade med 3 procent och var 1 procent högre än konsensusprognosen, samtidigt som provisionsnettot ökade med 14 procent och var 7 procent högre än väntat. Sammantaget var rörelseresultatet 10 procent bättre än väntat, vilket bidrog till att kärnprimärkapitalrelationen ökade mer än väntat till 18,8 procent (väntat 18,6 procent). Utdelningen föreslås höjas till 5,50 kronor per aktie. Marknaden förväntade en oförändrad utdelning på 5,25 kronor per aktie. Mot bakgrund av det ovanstående talar mycket för en positiv aktiekursutveckling i dagens handel.

Volvos rapport för det fjärde kvartalet var betydligt bättre än väntat. Försäljningen var 6 procent högre än konsensusprognosen och rörelseresultatet 17 procent bättre. Orderingången på lastbilar ökade med 10 procent och var 13 procent högre än väntat. Vidare höjde bolaget prognosen för den europeiska lastbilsmarknaden till 300 000 enheter (tidigare 280 000) och för VCE (anläggningsmaskiner). Den betydligt starkare rapporten än väntat lär innebära en tydligt positiv kursreaktion i dagens handel.

Lundin Petroleums rapport för det fjärde kvartalet kom in något bättre än förväntat, vilket väntas ge stöd åt aktiekursen i dagens handel. Rörelseresultatet före nedskrivningar (exklusive prospektering) uppgick till 328 miljoner dollar, vilket var drygt 8 procent bättre än förväntat. Produktionen om 83 400 oljeekvivalenter per dag var meddelad tidigare, liksom skuldsättningen om 4,1 miljarder dollar. På kapitalmarknadsdagen den 13 februari kommer Lundin Petroleum att meddela produktionsprognosen för 2017. Givet utbyggnaden av det jättelika oljefältet Johan Sverdrup väntas produktionen öka kraftigt 2017.

Sandvik överträffade förväntningarna i Q4-rapporten. Orderingången ökade med 8 procent organiskt, vilket var 8 procent högre än konsensus. Därtill var rörelseresultatet och -marginalen (15 procent) betydligt bättre än förväntat. Utvecklingen under det fjärde kvartalet talar för att vinstprognoserna i marknaden behöver skruvas upp och att aktien kommer att stiga ytterligare i dagens handel.

Electrolux nådde inte upp till förväntningarna i morgonens Q4-rapport, drivet av en betydligt svagare utveckling i Latinamerika än väntat. Nordamerika och EMEA utvecklades i linje med förväntningarna. Bolaget upprepade guidningen för marknadstillväxten, vilket ter sig väl försiktigt när man jämför med Whirlpools guidning. Givet att rörelseresultatet var 4 procent lägre än konsensus är det sannolikt med en relativt svag kursutveckling i dagens handel.

Läs fler inlägg på Börsflödet