Starka siffror från Kina

Såväl Europaterminen som de amerikanska börserna efter svensk stängning indikerar en börsinledning strax under nollan. De amerikanska börserna tappade 0,2-0,3 procentenheter efter Stockholmsbörsens stängning. Volatiliteten VIX ökade något till 14,1. Bästa sektor var Energi (+2,1%) och den svagaste var Hälsovård (-0,7%). Oljepriset steg till den högsta nivån sedan i juli 2015, med bidrag bland annat från att Shell säger att man inte kommer att reparera den för andra gången sprängda pipelinen i Nigeria samt starka kinesiska importsiffror..

De amerikanska räntorna sjönk med 1 räntepunkt till 1,72%. USD/SEK noterades på morgonen till 8,12.

I natt kom ytterligare tecken på en stabilisering av den kinesiska ekonomin. Kinas import sjönk med 0,4% i maj (på årsbasis), vilket kan jämföras med förväntade -6,6%. Råoljeimporten ökade med 39%, jämfört med samma månad förra året. Detta var fjärde månaden i rad med en kraftig ökning av oljeimporten.

Börserna i Asien uppvisade en blandad utveckling. Tokyobörsen handlades upp med 0,8%. Hongkong- och Shanghaibörserna noterades 0,1% lägre vid 8:30-tiden.

Clas Ohlson - Q4-rapport
I morse rapporterade Clas Ohlson för det säsongsmässigt lilla fjärde kvartalet (februari-april). Försäljningen var känd sedan tidigare. Det justerade rörelseresultatet uppgick till -19 mnkr, vilket var något sämre än konsensusprognosen om -10 mnkr. Utdelningen föreslås höjas med 10% till 5,75 kronor per aktie (5,25), vilket var i linje med förväntningarna och innebär en direktavkastning på 3,6%. Majförsäljningen var svag med endast 1% försäljningsökning i lokal valuta (väntat +5%). Vi tror att marknadens vinstprognoser för 2016/17 kommer att behöva sänkas något till följd av svagheten i maj och högre uppstartskostnader än väntat för expansionen i Tyskland.

Detta händer idag
Idag presenteras svensk arbetslöshetsstatistik för maj (kl 8:00). Sveriges Byggindustrier avger sin konjunkturprognos. OECD presenterar ledande indikatorer (12:00). Före börsens öppning rapporterar Clas Ohlson. SAS presenterar trafiksiffror för maj. CLX handlas exlusive nyemissionrätt (1:2, 38,50 kr/aktie).

Läs fler inlägg på Börsflödet