Kursrally i Evolution

Stockholmsbörsen handlas 0,5 procent högre med 45 minuter till stängning. Live Casino-företaget Evolution Gaming sticker ut med en kursuppgång på 27 procent efter sin rapport på morgonen. Sektorkollegan LeoVegas stiger med 15 procent efter att ha uppdaterat de finansiella målen. ABB stiger nära 5 procent efter att ha presenterat en stabil rapport, där den starka orderingången stack ut. De amerikanska börserna har inlett dagen en halv procent lägre. På europabörserna är utvecklingen blandad, men rörelserna är överlag små. På valutamarknaden noterar vi att kronan stärkts något mot både euro och dollar. I morgon rapporterar bland annat BillerudKorsnäs, Telia, Ericsson, SSAB och Investor. Det är lugnt vad gäller ekonomisk statistik.

New York-börserna steg marginellt under gårdagen, men tickade ner med 0,1-0,3 procentenheter efter Stockholmsbörsens stängning. Energi gick bäst i spåren av stigande oljepris, medan Dagligvaror gick svagt. Volatiliteten VIX ökade något till 15,6.

De europeiska marknadsräntorna stiger i spåren av ränteuppgångarna i USA. USD/SEK noteras till 8,40 och EUR/SEK till 10,37.

Oljepriset steg med 2,6 procent igår i samband med oro för President Trumps nästa steg avseende Iran (med sanktionerna mot Ryssland i färskt minne). En survey från Bloomberg visar på 50 procents sannolikhet för att sanktioner mot Iran återinförs, vilket kan stoppa allt mellan 0 och 800.000 fat om dagen i oljeexport från OPEC:s tredje största land. Deadline för Trumps beslut om Iran är den 12 maj. Vid lunchtid prissattes brentoljan till 74,10 dollar per fat. Basmetallpriserna uppvisade stora uppgångar överlag under gårdagen. Aluminiumpriset steg med 5,5 procent i gårdagens metallprisrally efter Alcoas rapport och vd Roy Harveys uttalande om att “the Rusal story has more to play out”. Alcoa tror att det kommer uppstå brist på både aluminium och aluminiumoxid. Vidare spred sig oron för att nickel kan bli nästa metall som President Trump skjuter in sig på. Nickelpriset steg 7,5 procent, men även kopparpriset klättrade med drygt 2 procent.


Rapporter på morgonen
Kraft- och automationsbolaget ABB redovisade en högre vinst än väntat i det första kvartalet. Rörelseresultatet ("operationellt EBITA") uppgick till 1.060 miljoner dollar, vilket var 5 procent högre än väntat. Intäkterna om 8.388 miljoner dollar var 3 procent högre än konsensusprognosen. Orderingången var 6 procent högre än väntat och landade på 9.772 miljoner dollar. Basorderingången fortsätter att trenda positivt. Bolaget upprepade utlåtandet om framtidsutsikterna att den övergripande globala marknaden är tillbaka till tillväxt samtidigt som den fortfarande påverkas av osäkerheter i olika delar av världen.

Evolution Gaming redovisade en försäljning och ett resultat som var i linje med förväntningarna. Bolaget kom dock med positiva uttalanden vad gäller framtidsutsikterna och räknar med att lönsamheten för helåret kommer att vara i linje med nivån under 2017, med viss variation både upp och ner kvartal till kvartal. EBITDA-marginalen för 2017 uppgick till 45,5 procent, vilket kan jämföras med liggande konsensusprognos för 2018 kring 43 procent. Bolaget säger vidare att det första kvartalet avslutades starkt med bra tillväxt och resultat, samt att det andra kvartalet inletts starkt med tilltagande aktivitet hos kunderna. Mot bakgrund av det ovanstående kan man förvänta sig prognoshöjningar i marknaden och det är motiverat att aktien är stark i dagens handel.

Spelbolaget LeoVegas släppte under morgonen nya finansiella mål för 2020, vilka talar för en kraftig kursuppgång i dagens handel. Anledningen till de nya målen är bolagets höga tillväxt, såväl organiskt som genom förvärv. De finansiella målen visar att LeoVegas planerar att uppnå intäkter om minst 600 miljoner euro år 2020 och uppnå ett rörelseresultat (EBITDA) om minst 100 miljoner euro år 2020. 2015 hade LeoVegas målsättningen att nå 300 miljoner euro i intäkter 2018. Det nya målet innebär en fördubbling till 2020.

Läs fler inlägg på Börsflödet