Starkt i Volvo, nyemission i SSAB

Terminerna på Europa indikerar en öppning cirka 0,2% lägre. Det var en lugn utveckling på de amerikanska börserna igår. Index sjönk med 0,3-0,4 procentenheter efter Stockholmsbörsens stängning. Hälsovård blev med en uppgång om 0,6% bästa sektor. Telekomoperatörer gick sämst, -2,7%..

Oljepriset handlades upp under morgonen till drygt 45 dollar per fat (brent).

De amerikanska räntorna steg marginellt. Dollarn har stärkts mot kronan och USD/SEK noterades på morgonen till 8,14.

Börserna i Asien uppvisade en blandad utveckling under natten och morgonen. Tokyobörsen handlades upp med 1,2% i takt med en svagare yen, medan Hongkong- och Shanghaibörserna noterades 0,9% respektive 0,2% lägre vid 8:30-tiden.

Rapport på morgonen
Volvos
Q1-rapport överträffade förväntningarna på flera punkter. Det justerade rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA) var 11% högre än konsensusprognosen. I synnerhet imponerade den justerade rörelsemarginalen på 6,4%  (väntat 5,7%), trots betydande produktionsminskning i Nordamerika. Orderingången för lastvagnar var i linje med vår prognos och divisionen levererade ett resultat långt över förväntan.  Volvo höjer utsikterna för lastbilsmarknaden i  Europa, men sänker utsikterna för Nordamerika (dock mindre än befarat). Vi räknar med att aktiekursen stiger i dagens handel.

Nyemission och  inställd bevakning
SSAB offentliggjorde i morse att man har beslutat om en nyemission av B-aktier om ca 5 mdkr med företrädesrätt för befintliga aktieägare under förutsättning av godkännande från en extra bolagsstämma den 27 maj. Industrivärden och Solidium har förbundit sig att teckna sina andelar av nyemissionen. Resterande belopp är garanterat av en grupp banker.

Detta händer idag
Före börsens öppning rapporterar bland andra Atrium Ljungberg, BE Group, Haldex, SSAB och Volvo. Klockan 13:00 rapporterar Getinge. JM (8,25 kr), Lundberg (5,30 kr), Nordnet (1,30 kr), Rezidor (0,07 euro), Trelleborg (4 kr) och Victoria Park (0,20 kr) handlas exklusive utdelning. Fredagen bjuder även på preliminära inköpschefsindex från en rad marknader, inklusive EMU (10:00) och USA (15:45).

Läs fler inlägg på Börsflödet