Överraskande starka inköpschefsindex

I linje med utvecklingen i övriga Europa, inledde Stockholmsbörsen onsdagens handel med sjunkande kurser. Successivt under dagen återhmtade sig börserna något, men OMXS30 handlades ändå ned med 0,3 procent. I kölvattnet av stigande räntor, är Fastigheter sämsta sektor. New York-börserna öppnar med att stiga med 0,5 procent..

Enligt ett pressmeddelande på morgonen kommer ZF Friedrichshafen inte att fullfölja erbjudandet till aktieägarna i Haldex, till följd av att villkoret om förvärv av 50 procent av aktierna inte uppfyllts. De aktieägare som accepterat ZF:s erbjudande kommer automatiskt att få aktierna återförda. Det är ännu oklart vad ZF kommer att göra med de aktier (22 procent) som köpts utanför erbjudandet. Haldex-aktien tappade 0,6 procent till 119,25 kronor.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn i USA (ISM) uppgick till 57,1 i september, vilket var betydligt högre än väntade 53,0. Inköpschefsindex för tjänstesektorn i EMU uppgick till 52,2 i september, vilket var i linje med förväntningarna. Motsvarande siffra för Sverige var 56,9, vilket var högre än väntade 54,5. Ett tal över 50 indikerar att ekonomin expanderar.

Den tioåriga svenska statsobligationsräntan har tickat upp med 6 räntepunkter till 0,25 procent. Kronan har stärkts med ett öre mot dollarn (till 8,60), men försvagats med tre öre mot euron (till 9,64).

Oljepriset har stigit ytterligare och noterades kl 17:30 till 52 dollar per fat (brent).

Detta händer i morgon
Dagens mest intressanta datapunkt är protokollet från ECB:s senaste penningpolitiska möte (kl 13:30). Från Europa får vi även försäljningsstatistik över lätta fordon. De fastlandskinesiska finansmarknaderna är stängda.

Rapportsäsongen smyger igång med Bergs Timber, Industrivärden och MQ som presenterar sina delårsrapporter. Thule handlas exklusive utdelning (1,25 kronor).

Läs fler inlägg på Börsflödet