Sur inledning på börsveckan

I spåren av kursnedgångar i USA och Asien sjönk de europeiska börserna idag. En halvtimme före stängning hade Stockholmsbörsen tappat 0,9 procent och raderar med det ut den senast månadens uppgång. Oro för räntehöjningar från Federal Reserve, Hillary Clintons hälsa och frånvaron av ytterligare stimulanser från ECB bidrar till detta. På OMXS30 går AstraZeneca mot strömmen. Sämst utveckling har Fingerprint och SSAB, som backar 4-5 procent. Räntan på den tioåriga svenska statsobligationräntan har stigit med ytterligare 3 räntepunkter till 0,30 procent. Kronan försvagas något mot både EUR (till 9,54) och USD (8,50).

På oljemarknaden sjönk priset på Brentolja med 4 procent i fredags, till cirka 47 USD/fat. Veckostatistiken från USA visade att antalet aktiva oljeriggar har ökat från 407 till 414 stycken. Oljepriset har dock rekylerat upp och noteras på måndagseftermiddagen norr om 48 dollar per fat. 

Detta händer i morgon
Tidigt på morgonen presenteras intressant kinesisk statistik i form av industriproduktion, detaljhandel och investeringar för augusti. Klockan 9:30 presenteras svenska inflationssiffror för augusti. Vi prognostiserar oförändrad inflation jämfört med juli och en inflation på 1,2 procent på årsbasis. Klockan 11:00 får vi sysselsättningssiffror från EMU för det andra kvartalet. Från Tyskland får vi barometern ZEW-index (september) och från USA får vi konfidensindikatorn NFIB för småföretagen (augusti). Vice riksbankschefen Cecilia Skinsley håller presentation (kl 14:30). 

Läs fler inlägg på Börsflödet