Svag barometer från Japan

Europaterminen indikerar en öppning 0,3% lägre. De amerikanska marknaderna steg marginellt efter Stockholmsbörsens stängning och avslutade dagen med uppgångar på 0,1-0,3%. Den starkaste sektorn var Telekomoperatörer (+0,6%) och svagast gick Material (-0,5%)..

Oljepriset har stigit till 0,40 dollar per fat till 41,50 dollar per fat (brent).

Räntan på den amerikanska 10-åriga statsobligationen steg för första gången sedan Feds duvaktiga räntebesked. Uttalanden om räntehöjningar redan i april från ett par Fed-ledamöter bidrog till detta. På morgonen var noteringen 1,92%. USD/SEK handlas oförändrat på 8,24.

Asienbörserna uppvisade en blandad utveckling under natten och moronen. Tokyobörsen steg med 1,9% med stöd av en svagare yen. Kl 8:30 noterades  Hongkongbörsen 0,2% lägre och Shangahaibörsen 0,6% lägre.

Detta händer idag
Dagens höjdpunkt på konjunkturhimlen är preliminära inköpschefsindex för tillverkningsindustrin från en rad marknader. Indexet för Japan uppgick till preliminära 49,1, vilket var lägre än väntat och februarisiffran på 50. Ett tal över 50 indikerar expansion medan ett tal under 50 ger signaler om tillbakagång. Därtill indikererar en svag orderkomponent att industriproduktionen kommer att fortsätta vara svag. Om mönstret från i februari upprepas kommer vi att få se svaga siffror också från Tyskland (kl 9:30) och EMU (10:00), samtidigt som indexet för USA (14:45) kan överraska positivt (på grund av den senaste tidens dollarförsvagning)

Utöver det ovanstående presenteras de tyska ekonomiska barometrarna ZEW- och IFO-index. SEB (5,25 kr) och Tieto (1,35 euro) handlas rätt till exklusive utdelning. Kinnevikägda Zalando har kapitalmarknadsdag 22-23 mars.

Läs fler inlägg på Börsflödet