Kraftig kronförstärkning

Stockholmsbörsen öppnade svagt nedåt under torsdagen. En nedgång i Ericsson om drygt 2 procent gör att Teknik är sämsta sektor. Bästa storbolagsaktie är Getinge (+4 procent) efter en positiv rekommendation. H&M har studsat upp med 1,5 procent efter en trög period..

New York-börserna var slagiga i samband med Donald Trumps presskonferens vid 18-tiden svensk tid, men steg med 0,5 procentenheter efter Stockholmsbörsens stängning. Hälsovård var sämsta sektor efter att Trump attackerat läkemedelsindustrin för höga priser, medan Energi gick starkt i kölvattnet av stigande oljepriser.

Räntan på den svenska tioåriga statsobligationen har tickat upp med 1 räntepunkt till 0,58 procent. Uteblivna löften om finanspolitiska stimulanser och sänkta skatter i samband med Donald Trumps presskonferens kan ha bidragit till att dollarn har fortsatt att tappa mot övriga större valutor. Kronan stärktes även mot euron efter att svenska inflationssiffror för december offentliggjorts (KPIF +1,9 procent, väntat var +1,8 procent). Vid lunchtid noteras USD/SEK till 8,94 och EUR/SEK till 9,51.

Oljepriset steg under gårdagen efter att Saudiarabien gett signaler om att minska sin oljeförsäljning till Kina, och har fortsatt upp något under förmiddagen. Brentoljan noteras till 55,40 dollar per fat.

Läs fler inlägg på Börsflödet