Svag öppning väntas

Stockholmsbörsen väntas inleda dagens handel under nollstrecket. Europaterminen noteras 0,4 procent lägre. New York-börserna fortsatte att lysa rött under fredagskvällen sedan konflikten mellan USA och Turkiet trappats upp, vilket fick den turkiska liran på fall. Vid stängning hade både S&P 500 och Nasdaq sjunkit 0,7 procent. Energi var enda sektor på plus med en uppgång på 0,3 procent. Råvaror var den sektor som gick svagast med en nedgång på 1,4 procent. Även tekniksektorn hade en tung dag, inte minst flera indextunga teknikjättar. Facebook var ned 1,6 procent, medan Alphabet sjönk 1,0 procent. Microsoft, Apple och Amazon var samtliga ned ungefär i linje med index.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var ned 5 räntepunkt till 2,87 procent. Tillgångar som uppfattas som säkra hamnar stärktes på måndagsmorgonen samtidigt som liran och euron fortsätter tappa efter fortsatt oro för krisen i Turkiet. Turkiska liran tappar omkring 4,8 procent till 6:72 på måndagsmorgonen och på en vecka summeras försvagningen mot dollarn till omkring 33 procent. Finansministern Berat Albayrak sade i en intervju med turkiska tidningen Hurriyet på söndagskvällen att försiktighetsåtgärder och handlingsplaner var redo efter förra veckans dramatiska tapp för liran. En dollar kostar 9,14 kronor och en euro kostar 10,43 kronor.

Oljepriset är ned 0,4 procent i dagens handel. Ett fat Brentolja kostar just nu 72,60 dollar.

De ledande asiatiska börserna
handlades tydligt på minus i måndagshandeln sedan situationen i Turkiet fortsatt att sprida oro. Tokyobörsen stängde 2 procent lägre. Vid 08:30-tiden noterades Hongkongbörsen 1,6 procent lägre, medan Shanghaibörsen backade 1 procent.

Bostadsrättspriserna och villapriserna i riket som helhet var oförändrade i juli jämfört med föregående månad. Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik. De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna sjunkit 6 procent samtidigt som villapriserna sjunkit 1 procent.

Läs fler inlägg på Börsflödet