Alphabet-rally efter rapport

En timme före stängning handlas Stockholmsbörsen marginellt högre. Trots ett lägre resultat än väntat stiger SCA med 5 procent. Marknaden ser positivt på att SCA har inlett en översyn av metod för skogsvärdering som ska presenteras under det andra halvåret 2019. Bilsäkerhetsföretaget Veoneer stiger med 1 procent efter sin rapport (efter att initialt ha handlats upp med 10 procent). Såväl omsättning som resultat för det andra kvartalet var i linje med förväntningarna, men den organiska tillväxten under kvartalet var inte lika negativ som befarat. Uppgångar på drygt 1 procent i Telia och Tele2 gör att Telekomoperatörer är bästa sektor. För fjärde dagen i följd faller Swedish Match, som nu tappat omkring 10 procent på en vecka..

New York-börserna har inlett fredagens handel med att stiga cirka 0,5 procent och S&P 500 tangerar all-time high. Alphabet (Googles moderbolag) överträffade analytikernas förväntningar med råge och aktien stiger med 9 procent. Även Intels rapport var bättre än väntat och aktien stiger med 4 procent.

ECB lämnade som väntat räntorna oförändrade vid torsdagens räntebesked. ECB skriver att räntorna kommer att förbli på nuvarande eller lägre nivåer under så lång tid som krävs, och åtminstone till och med första halvåret 2020. Centralbanken betonar behovet av en mycket ackommoderande penningpolitisk hållning under en utdragen tid, eftersom inflationen är under målet och ihållande har varit det. Efter Mario Draghis presskonferens, som betecknas som mindre  duvaktig än väntat, steg räntorna och euron stärktes. Under fredagen
noteras EUR/USD på ungefär samma nivå som inför ECB:s besked.

Detta händer i nästa vecka
Merparten av de stora svenska bolagen har nu rapporterat för det andra kvartalet, men på onsdag rapporterar Lundin Petroleum och Securitas. 

Veckans finansiella höjdpunkt är Federal Reserves räntebesked på onsdag. I övrigt på makroagendan noterar vi BNP-siffror från flera länder på tisdag/onsdag, inköpschefsindex på torsdag och den amerikanska sysselsättningsrapporten "payrolls" på fredag.

Läs fler inlägg på Börsflödet