Svagt kinesiskt, men starkt svenskt PMI

Stockholmsbörsen öppnade dagens handel med svagt stigande kurser, men vände ner under förmiddagen. Vid lunchtid noterades OMSX30 0,2 procent lägre. H&M tynger index med en nedgång på 2,7 procent. Konkurrenten Next har fallit med 6 procent på Londonbörsen efter sin kvartalsrapport. Dagens stora förlorare är dock Leo Vegas, som tappar nära 15 procent efter att ha presenterat lägre spelintäkter än väntat under juli. Kvartalssiffrorna i övrigt var kända sedan tidigare. Mot strömmen går Essity (+2,4 procent). De större Europabörserna (bortsett London, som faller drygt 1 procent) har handlats ner i linje med Stockholmsbörsen..

Inköpschefsindex för den svenska industrisektorn steg till 57,4 i juli (från 54,2 i juni). Detta var betydligt starkare än väntade 54,8. Delindexet för produktion bidrog mest till ökningen, men även det mest framåtblickande delindexet, orderingången, ökade från 54,5 till 57,6. Inköpschefsindex för EMU steg till 55,1, jämfört med 54,9 föregående månad. Detta var i linje med förväntningarna.

Inköpschefsindex för den kinesiska industrisektorn
(Caixin) sjönk till 50,8 i juli (från 51,0 i juni), vilket är den lägsta nivån på åtta månader och något lägre än väntat. Nya exportorder låg under 50-gränsen, på 48,4, sannolikt påverkat av Kinas handelsdispyt med USA. Inköpschefsindex för japansk tillverkningsindustri sjönk till 52,3 i juli (från 53,0 i juni), men var ändå högre än den preliminära siffran.

Räntan på den svenska tioåriga statsobligationen har tickat upp två punkter till 0,62 procent. Kronan har försvagats ett par öre mot dollarn och euron. USD/SEK noteras till 8,82 och EUR/SEK till 10,30. I kväll ger den amerikanska centralbanken Federal Reserve räntebesked (ingen förändring av styrräntan eller budskapet väntas denna gång, utan nästa räntehöjning väntas ske i september).

Oljepriset har fallit till drygt 73 dollar per fat (brent).

Detta händer idag
Som vanligt i början av en ny månad presenteras inköpschefsindex för tillverkningsindustrin på en rad marknader. Klockan 8:30 presenteras indexet för Sverige (ett index på 54,8 väntas), klockan 10:00 för Tyskland och klockan 16:00 för USA (ISM). En annan höjdpunkt är den amerikanska centralbankens räntebesked som ges klockan 20:00 (ingen förändring av styrräntan eller budskapet väntas denna gång, utan nästa räntehöjning väntas i september).

Idag rapporterar bland annat Leo Vegas och den isländska banken Arion (noterad på Stockholmsbörsen).

Läs fler inlägg på Börsflödet