Svensk inflation i fokus

Stockholmsbörsen vände ner i samband med svenska inflationssiffror för juli som visade på en högre inflation än väntat. Strax innan kl 17 handlades OMXS30 0,5 procent lägre. Till följd av ett uppställ i räntorna är Bank bästa sektor, medan oljebolagen tapport i spåren av lägre oljepriser. Clas Ohlson sticker ut med en nedgång på 4,5 procent efter att ha presenterat svagare försäljningssiffror för juli än väntat (se nedan).

Konsumentpriserna steg med 0,5 procent i juli jämfört med föregående månad, enligt SCB. KPI-inflationen var 2,2 procent. Analytikerna hade väntat sig att konsumentpriserna skulle ha stigit med 0,3 procent på månadsbasis och med 1,9 procent jämfört med samma månad 2016. Riksbankens prognosbana pekade mot en KPI-inflation på 1,6 procent i juli. Avvikelserna är dock delvis av temporär art.

Räntan på de svenska statsobligationerna har stigit med 4-5 räntepunkter, samtidigt som kronan stärkts med 12 öre mot dollarna och 7 öre mot euron efter KPI-överraskningen. USD/SEK noteras till 8,06 och EUR/SEK till 9,48.

Oljepriset föll med 2,6 procent i går då OPEC:s juliproduktion låg på den högsta nivån hittills i år året trots produktionsbegränsningar. Brentoljan handladas till 50,27 dollar per fat nu på eftermiddagen.

Clas Ohlsons försäljning minskade med 3 procent under juli. Även i lokala valutor minskade försäljningen med 3 procent. Detta var betydligt lägre än en väntad ökning med 3-4 procent. I synnerhet var det försäljningen i Sverige och Storbritannien som överraskade negativt. Aktien handlas kring årshögsta och mot bakgrund av de svaga försäljningssiffrorna är det motiverat att aktien är svag i dagens handel.

 

Stockholmsbörsen kl 16:45

Källa:SIX

Läs fler inlägg på Börsflödet