Konjunkturoro sänker börs och ränta

Stockholmsbörsen har handlats successivt lägre under fredagen. En timme före stägning noterades OMXS30 1,4 procent lägre. Samtliga sektorer handlas i rött, men i spåren av svaga konjunkturbarometrar går det sämst för cykliska aktier..

SSAB ligger i botten bland OMXS30-bolagen med en nedgång på nära 4 procent. Finländska telekomtillverkaren Nokia faller med omkring 5 procent efter uppgifter om att bolaget undersöker regelefterlevnaden hos den franska nätverksutvecklaren Alcatel Lucent, som köptes 2016. Bolaget har senare  i ett pressmeddelande skrivit att man inte räknar med att bolagets egen granskning av riskfaktorer som beskrivs i årsredovisningen för 2018 får någon materiell påverkan på koncernen.

Swedbank offentliggjorde under morgonen resultatet från den tre veckors granskning som Forensic Risk Alliance (FRA) har utfört på grund av bankens involvering av penningtvätt i Baltikum. Rapporten visar att Swedbank har agerat och avslutat relationen med de 50 kunder som Uppdrag Granskning rapporterade om, där sista kontot stängdes 31 maj 2017. Bankens styrelse meddelade också att den har fortsatt förtroende för vd Birgitte Bonnesen. Aktien tappar 1,3 procent.

Europaräntorna sjunker kraftigt och euron tappar i spåren av preliminära inköpschefsindex för mars som pekar mot fördjupade bekymmer för industrin, och då i synnerhet den tyska. Kronan har försvagats med 12 öre mot dollarn och 6 öre mot euron.

New York-börsen har inlett fredagens handel med att falla omkring 1 procent. Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen är ned 10 punkter till 2,44 procent.

Läs fler inlägg på Börsflödet