Italienoro pressar börs och krona

Stockholmsbörsen faller i dagens handel. Efter att ha fallit som mest med nära 2 procent, återhämtade sig OMXS30 för att strax innan stängning noteras 0,5 procent lägre. Sämst utveckling har Finans (storbankerna tappar runt 1 procent) och Konsumenttjänster (H&M backar 1,6 procent). I spåren av ökad osäkerhet kring Intesatransaktionen i Italien faller kredithanteringsbolaget Intrum med nära 6 procent. Åt andra hållet går Duni (+4,5 procent) efter att Handelsbanken lyft in aktien i sin modellportfölj Aktieportföljen..

Nyval rycker återigen närmare i Italien då presidenten lagt in sitt veto mot regeringskoalitionens val av ekonomiminister, den uttalade EU-och euroskeptikern Paolo Savona. Presidenten har ännu inte beslutat om nyval ska utlysas men besked kommer inom kort. Marknadsräntorna har stigit i Italien och i andra länder i södra Europa, samtidigt som räntorna fallit i Tyskland och Sverige. Euron har försvagats och de europeiska aktiemarknaderna fallit. Kronan har försvagats med 12 öre mot dollarn och med 8 öre mot euron. USD/SEK noteras nu till 8,94 och EUR/SEK till 10,34.

KI:s barometerindikator, som sammanfattar läget i svensk ekonomi, sjönk något mindre än väntat till 108,8 i maj från 110,4 i april. Konfidensindikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet föll hela 8 enheter till 104,3 i maj, den lägsta nivån på närmare tre år. Från SCB har statistik visat att hushållsutlåningen, som väntat, ökade 6,8 procent i april.

Läs fler inlägg på Börsflödet