Tokyo steg med 7%

Stockholmsbörsen lär öppna i dur i dag. Europaterminen pekar 2,4% högre på morgonen och Tokyobörsen har stigit med hela 7%. Handelsstatistik från Kina visade på en lägre import och export i januari, vilket resulterade i ett rekordstort handelsöverskott. Yuanen har stärkts betydligt mot dollarn efter den kinesiska nyårshelgen som en reaktion på allmän dollarsvaghet och det rekordstora handelsöverskottet, vilket har inneburit en lättnad för hela regionen. De asiatiska börserna steg överlag under natten och morgonen. Tokyobörsen steg med 7,2%. Klockan 8:30 hade Hongkongbörsen stigit med 2,9%, medan Shanghaibörsen fallit med 0,6% (Shanghaibörsen har varit stängd en vecka för nyårsfirande)..

De amerikanska börserna steg med 0,2-0,3 procentenheter efter Stockholmsbörsens stängning i fredags och avslutade dagen med uppgångar på cirka 2%. S&P 500 tappade 0,8% under veckan som helhet.

Räntan på den amerikanska 10-åriga statsobligationen steg med 11 räntepunkter till 1,75%. USD/SEK noterades på morgonen till 8,43. 

H&M och Clas Ohlson - försäljning
H&M och Clas Ohlson rapporterade i morse sina försäljningssiffror för januari. H&M:s försäljning ökade med 7% i lokala valutor, vilket var precis som förväntat (stora delar av månaden var redan känd). Clas Ohlsons försäljning ökade med 3% i lokala valutaor (-1% i SEK), vilket var något lägre än väntat.

Veckan som kommer
Veckan som kommer är tunn på makrostatistik, men fylld av rapporter från de lite mindre företagen.

Måndagen innebär helgstängt i USA då det är Presidents Day. Thule rapporterar för Q4. H&M och Clas Ohlsson presenterar försäljningen under januari.

På tisdag får vi ekonomiska barometrar i form av tyska ZEW-index samt amerikanska NAHB husmarknadsindex och Empire State tillverkningsindex.  Indutrade, Peab, Precise, Rezidor, Tobii och Troax rapporterar.

På onsdag presenteras byggstatistik från både EMU och USA. Från USA får vi även veta industriproduktionen och producentprisindex för januari. Protokollet från det senaste Fed-mötet presenteras. Beijer Alma, Camurus, CLX, Doro, Kungsleden, Mekonomen, Net Insight, Nibe, Ratos, VBG och Vitec är några av bolagen som rapporterar. Autoliv handlas exklusive utdelning (0,56 USD).

Under torsdagen presenteras inflationssiffror från bland annat Kina och Sverige. OECD presenterar ekonomiska utsikter. Från USA får vi ledande indikatorer för januari. Active Biotech, Cloetta, Diös, Balder, Heba, Latour, Lundin Mining, Medivir, Oriflame, Pandox, Poolia, RaySearch och Victoria Park är några av bolagen som rapporterar.

På fredag presenteras amerikanska inflationssiffror för januari. Från EMU får vi konsumentförtroendet under februari och från Sverige får vi arbetslöshetssiffror för januari. Atrium Ljungberg, Bravida, Dometic, Hemfosa, Lundin Gold, Melker Schörling och Swedish Match rapporterar.

Läs fler inlägg på Börsflödet