Trendindikator ger köpsignal

En timme före stängning hade Stockholmsbörsen tickat ner med 0,3 procent, vilket är i linje med övriga större Europabörser. Nobia sticker ut bland de större bolagen med en uppgång på 3,5 procent. Aktien har tidigare varit nedpressad av Brexitoro. Lundin Gold stiger med 6 procent efter att Lundin-kontrollerade bolag köpt 4 miljoner aktier. Den svenska tioåriga statsobligationsräntan har sjunkit med 5 räntepunkter till nära rekordlåga 0,06 procent. Kronan hade vid lunchtid stärkts med sex öre mot dollarn (8,46) och med tre öre mot euron (9,45)..

Trendindikator ger köpsignal

Ofta kan det vara intressant att använda tekniska indikatorer som komplement till den fundamentala analysen. Att följa trendstrategier kan även vara ett bra sätt att undvika stora förluster. I bästa fall kan man också få en högre avkastning. Dagens graf visar 21-dagars (röd linje, den senaste månaden) och 260-dagars (mörkblå linje, det senaste året) medelvärden på börsindexet SIX RX (inklusive utdelningar). En vanlig trendföljande strategi är att äga aktier om den genomsnittliga aktiekursen den senaste månaden är högre än genomsnittet för det senaste året (de gråa fälten) och vice versa (de vita fälten). Denna strategi har historiskt fungerat väl på de flesta stora aktiemarknader och gett en högre riskjusterad avkastning än att äga börsen kontinuerligt (även om den emellanåt ger falska signaler). Trendindikatorn har nyligen brutit upp och ger en svag köpsignal för svenska aktier.

Detta händer i morgon
I Kina presenteras industriproduktion, investeringar och detaljhandelsförsäljningen under juli. Från Sverige får vi arbetslöshets- och inflationssiffror för juli. Active Biotech, Bactiguard, Biotage, Doro, Etrion, HiQ och Troax rapporterar. AstraZeneca handlas exklusive utdelning (0,90 USD).

Läs fler inlägg på Börsflödet