Positiv avslutning på veckan

Stockholmsbörsen ser ut att avsluta veckan i dur och håller dagens uppgång på 1 procent i sig, kommer även denna vecka ha inneburit en positiv börsavkastning i Stockholm. Främst är det bankerna som rekylerar upp, med Swedbank i spetsen (+5 procent). Även cykliskt går starkt, med bland annat SSAB som handlas 2,4 procent högre. Tyngre går det för Elekta, som tappar 14 procent efter en svagare rapport än väntat (se nedan). .

New York-börsen ser ut att inleda något högre. President Donald Trump ska träffa Kinas vice premiärminister och toppförhandlare Liu He i Washington med början i eftermiddag.

Medicinteknikbolaget Elekta redovisade en försäljning som ökade med 14 procent organiskt och var 7 procent högre än konsensusprognosen, men till följd av att en svag försäljningsmix pressade marginalerna var det justerade rörelseresultatet 17 procent lägre än väntat. Antalet order på Unity uppgick till 7, vilket innebär 39 enheter i orderboken. Ledningen upprepade guidningen om 75 order i mitten av 2020. Ledningen spår vidare en organisk försäljningstillväxt under helåret 2018/19 på cirka 8 procent (tidigare 7) och en EBITA-marginal på cirka 18 procent (tidigare 20). Det ovanstående talar för vissa prognossänkningar i marknaden.

Nästa vecka
Merparten bolag på Stockholmsbörsen har nu rapporterat för det fjärde kvartalet, men några eftersläntrare rapporterar under veckan som kommer. På måndag har Ericsson press- och analytikerkonferens i samband med telekommässan MWC i Barcelona. Vi får vänta till på fredag innan vi får veckans höjdpunkt vad gäller ekonomisk statistik, då inköpschefsindex för tillverkningsindustrin presenteras på en rad marknader.

Läs fler inlägg på Börsflödet