Trump på tapeten

Stockholmsbörsen öppnade 2 procent lägre, men har under förmiddagen fortsatt att falla. Strax innan klockan 11 bottnade börsen och OMXS30 handlas just nu på 1580 (-2 procent). Det motsvarar en av de största nedgångarna under en enskild dag i år. Största nedgången hittills i år var den 23 maj då OMXS30 föll 2,16 procent. Sektorerna Teknik, Industri och Råvaror tynger index mest och tappar över 2 procent vardera. Endast Fastighetssektorn, med Fabege (+2 procent) och Wallenstam (+1,7 procent) i toppen, stiger i dagens handel..

New York-börsen föll 1,9 procent igår efter Stockholmsbörsens stängning och de asiatiska börserna tappade över 2 procent under natten. Nedgångarna kom efter att President Donald Trump twittrat att USA kommer att införa nya importtullar på kinesiska varor. Från och med den 1 september ska de nya tullarna på 10 procent, motsvarande 300 miljarder dollar, träda i kraft. Bakgrunden till de nya tullarna är att Trump är missnöjd med de senaste handelsförhandlingarna.

Vita huset uppger även att Trump ska göra ett uttalande om EU och handeln ikväll klockan 19:45 svensk tid.

Japan har beslutat att ta bort Sydkorea från den ”vita listan” av länder som utgör betrodda exportmål. Sydkorea har varnat för allvarliga konsekvenser för ekonomin, men Japan menar att åtgärden inte kommer att få så stor inverkan på exporten.

 

Dagens agenda

Idag klockan 11:00 presenteras PPI och detaljhandelsstatistik från EMU. Från USA får vi siffror för handelsbalansen juni (kl. 14:30), sysselsättning juli (14:30) och Michiganindex juli (16:00). Störst fokus ligger på den amerikanska jobbrapporten för juli. Antalet sysselsatta förväntas ha ökat med 164 000 och arbetslösheten spås vara oförändrad på 3,7 procent.

Läs fler inlägg på Börsflödet