USA rekylerar upp

Risken i marknaden ser än en gång ut att sjunka tillbaka. Räntan på italienska statspapper har sjunkit rejält, men den politiska situationen i Italien är långt ifrån löst, varför det kan vara för tidigt att ropa hej. De amerikanska börserna, som öppnade 15.30 rekylerar uppåt med nära 1 procent, medan det fortfarande är spridda skurar i Europa. Stockholmsbörsen noteras 0,6 procent lägre med 30 minuter till stängning, medan London- och Frankfurtbörserna stiger försiktigt.

Avvaktande på börsen

Handeln på Stockholmsbörsen har varit lugn under förmiddagen. OMXS30 backar försiktigt (-0,3 procent) drivet av banker och verkstadsbolag. Omsättningen är låg, cirka 2,5 miljarder kronor. Den senaste veckans rekyl har åter sänt index lägre än 1600, som varit en viktig nivå i sen tid. I eftermiddag kommer en hel del intressant USA-statistik som eventuellt kan ge en hint om börsutvecklingen den närmsta tiden, bland annat BNP-siffror för Q1 och privat sysselsättning i maj (kl. 14.30 resp 14.15). Ikväll klockan 20.00 kommer dessutom Feds konjunkturrapport - the Beige Book - som brukar få mycket uppmärksamhet. Signaler på när i tiden nästa räntehöjning kan komma är av stor vikt för såväl ränte- som aktiemarknaden. 

 

Trump upprepar tullhot

Stockholmsbörsen väntas öppna dagens handel kring nollstrecket. Europaterminen noteras 0,2 procent högre. New York-indexet S&P 500 föll med 1,2 procent, och backade 0,3 procentenheter efter Stockholmsbörsens stängning. Oron för den politiska situationen i Italien fortsatte att prägla marknaden, med sjunkande börser globalt. Finans var sämsta sektor i New York med en nedgång på 3,4 procent. Volatilitetsindex VIX steg kraftigt till 17,0 (13,2)..

 

 

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen föll hela 16 punkter till 2,77 procent, men har vänt upp till 2,84 procent under morgonen. Kronan försvagades kraftigt mot i synnerhet dollarn igår. USD/SEK noteras till 8,93 och EUR/SEK till 10,33. Samtidigt som räntorna har stigit i Italien och i andra länder i södra Europa har räntorna fallit i USA, Tyskland och Sverige (se även Dagens graf nedan).

Oljepriset uppgick på morgonen till 75,30 dollar per fat (brent).

De asiatiska börserna föll överlag. President Donald Trump har förnyat hotet om att införa tullar på varor från Kina för 50 miljarder dollar, och en lista kommer att presenteras den 15 juni för att sedan kunna implementeras kort därefter. Beskedet överraskar efter att USA och Kina nyligen varit överens om sätt att minska USA:s handelsunderskott och avvakta med handelsåtgärder mot varandra. Tokyobörsen backade 1,5 procent. Vid klockan 8:15 hade Hongkongbörsen fallit med 1,4 procent och Shanghaibörserna tappat 1,3 procent.

Läs fler inlägg på Börsflödet