Kronrally efter starka BNP-siffror

Stockholmsbörsen handlades ner under fredagen. Strax före stängning noterades OMXS30 cirka 1 procent lägre, vilket innebär att börsen har tappat nära 6 procent under de två senaste veckorna. Även Euro Stoxx 50 har fallit med omkring 1 procent. Securitas faller med 2,7 procent efter sin rapport, medan Mekonomen stiger med 4,3 procent efter sin (se nedan). Swedish Match tappar 5 procent efter att den amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA ser över ett förslag om att sänka nikotinnivåerina i cigaretter..

BNP-tillväxten i Sverige uppgick till preliminärt 4,0 procent under det andra kvartalet, jämfört med samma kvartal förra året. Detta var betydligt högre än väntat (3,0 procent) och drevs av höga bostadsinvesteringar och hög hushållskonsumtion.

Räntan på den svenska tioåriga statsobligationen steg med 6 räntepunkter till 0,90 procent efter de starka svenska BNP-siffrorna. Även kronan har stärkts betydligt. USD/SEK noteras till 8,11 och EUR/SEK till 9,53.

Oljepriset har stigit kraftigt till 52,40 dollar per fat (brent). Efter en tids uppgångar noteras oljepriset kring åttaveckorshögsta, bland annat då de amerikanska oljelagren minskat mer än väntat.

Morgonens rapporter
Securitas redovisade en försäljning och ett rörelseresultat (EBITA) för det andra kvartalet som var 1 procent respektive 2 procent lägre än väntat. Framförallt var det verksamheten i Nordamerika som överraskade negativt, medan verksamheten i Europa återkom till positiv organisk försäljningstillväxt. Kassaflödet var starkt under kvartalet.

Mekonomen redovisade en stabil rapport för det andra kvartalet med en försäljning som överträffade förväntningarna med 2 procent och ett rörelseresultat som var 9 procent högre än väntat. För helåret ser bolaget förutsättningar för en starkare totalmarknad, främst till följd av att nybilsförsäljningen har varit stark de senaste åren och att bilparken växer på huvudmarknaderna Sverige och Norge.

Läs fler inlägg på Börsflödet