Sur avslutning på midsommarveckan

Stockholmsbörsen öppnade torsdagens handel med marginellt stigande kurser, men efter en halvtimmes handel började börserna sjunka till följd av bland annat svagare makrostatistik från USA än väntat. En halvtimme före stängning noterades OMXS30 hela 1,3 procent lägre. Cykliska aktier har en tung dag, med bland annat Sandvik och SKF som två av förloraraktierna. Fordonsrelaterade aktier, såsom Autoliv, har det också tungt efter Daimlers vinstvarning (-4 procent på DAX). Hygienbolaget Essity är ett av få större bolag som går mot strömmen med en uppgång på 0,3 procent efter en rekommendationshöjning..

I övriga Norden noterar vi att den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk stiger med nära 4 procent efter att  i fas 3a-studier ha erhållit positiva resultat för diabetesläkemedlet semaglutide i oral form jämfört med det egna läkemedlet Victoza och placebo.  Pioneer 4-studien blev oral semaglutid (GLP-1) jämfört med Victoza och med placebo. Denna studie nådde det primära målet att semaglutide var säker och gav minskad reduktion av blodsockret, samt en större viktnedgång. Även långtidsstudien, Pioneer 7, gav positiva besked.

Kronan har handlats relativt stabilt mot dollarn, men försvagats mot och euron. USD/SEK noteras till 8,89 och EUR/SEK till 10,33. Obligationsräntorna sjönk något.

Oljepriset faller och noterades vid  12-tiden till 73,70 dollar per fat (brent). I morgon midsommarafton träffas företrädare för oljeländerna i OPEC i Wien för att fatta beslut om framtida produktionskvoter. OPEC tycks jobba mer konstruktivt mot att höja produktionen enligt uttalanden i går från såväl Saudiarabien som Iran (som varit huvudmotståndaren till en höjning).

Läs fler inlägg på Börsflödet