Elekta-rally på svag börs

Stockholmsbörsen sjönk kraftigt idag. -1,7 procent på OMXS30, där Ericsson blev sämsta aktie med en nedgång över 4 procent. På samtliga europabörser pekade pilarna nedåt och terminshandeln indikerar att USA-börserna kommer sjunka. Handelsoro ligger bakom de svaga aktiemarknaderna. Elekta gick mot strömmen och steg nära 19 procent. Börshandeln stängde klockan 1300 och i morgon är börsen stängd till minnet av Kristi himmelfärd. På fredag öppnar börsen åter.

Elektas försäljning var 10 procent högre än konsensusprognosen och det justerade rörelseresultatet var 14 procent högre än väntat. Orderingången ökade med 16 procent, vilket var betydligt mer än väntade 4 procent. Elekta fick 6 order på Unity under kvartalet, vilket var i linje med förväntningarna. Elekta förväntar sig en organisk försäljningsökning på 8-10 procent (beräknat på oförändrade valutakurser) under räkenskapsåret 2019/2020 och en EBITA-marginal på omkring 19 procent för det brutna räkenskapsåret.

New York-börsen föll med 0,8 procent, efter att vänt ner efter Stockholmsbörsens stängning. Återigen var det handelsoron som var i fokus; bland annat antydde Kina att de kan komma att strypa exporten av jordartsmetaller till USA som ett vapen i handelskonflikten. I stort sett alla sektorer handlades ner. Mot strömmen gick Beyond Meat, som steg med 8 procent efter att ha aviserat att bolaget ska börja producera sitt växtbaserade köttsubstitut i Europa (aktien är upp drygt 240 procent sedan den började handlas i början av maj och börsvärdet uppgår nu till 50 miljarder kronor). Asienbörserna handlas mestadels på minus.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan har sjunkit till 2,23 procent, vilket är den lägsta nivån sedan september 2017.

 

Dagens agenda
Före börsens öppning rapporterar Elekta för det fjärde kvartalet. Klockan 9:30 presenteras svenska BNP-siffror för det första kvartalet.

Idag stänger Stockholmsbörsen klockan 13:00 och på torsdag (Kristi Himmelfärd) är de nordiska börserna stängda. På fredag är börsen öppen som vanligt.

Läs fler inlägg på Börsflödet