Intrum faller handlöst på svag börs

Stockholmsbörsen inledde dagen dystert med nedgångar på över procenten för att återhämta sig något under eftermiddagen. OMX30 noterades till cirka 0,70 procent nedåt vid 17-tiden. Intrum Justitia faller med 11 procent efter att det sammanslagna Intrum Justitia/Lindorff öppnat upp för avyttringar motsvarande 12-13 procent av kombinerad EBITDA (pro-forma i samgåendet), för att möta konkurrenskraven från EU-kommissionen. Lindorff i Sverige, Danmark, Finland och Estland samt Intrum Justitia i Norge föreslås säljas. 30 procent av de bedömda kostnadssynergierna om 800 miljoner kronor beräknas vara kopplade till försäljningarna. Fastigheter och Verkstad är de sektorer som faller mest.

USA-marknaderna har sett turbulenta dagar i spåren av veckans skandal kring president Trump. Men de större börserna inledde torsdagshandeln i postitiva dager. Dow Jones index noterades vid 17-tiden omkring 0,24 procent upp medan tekniktunga Nasdaq steg 0,8 procent. Det breda S&P 500 var upp 0,40 procent.

Marknadsräntorna faller kraftigt. Räntan på den svenska tioåriga statsobligationen har fallit med 7,4 räntepunkter till 0,50 procent. Kronan försvagas mot dollarn och euron. USD/SEK noteras till 8,77 och EUR/SEK till 9,76.

Oljepriset har stigit med ca 0,5 procent under dagen och handlas kring 52,45 dollar per fat (brent).

Läs fler inlägg på Börsflödet