Volvo och Bank drar ner index

En haltimme innan stängning hade Stockholmsbörsen tappat 0,8 procent. I morse offentliggjordes att kinesiska Geely köper Cevian Capitals aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo. Affären omfattar 8,2 procent av aktiekapitalet och 15,6 procent av rösterna i Volvo. Geely, som sedan tidigare är ägare till personbilstillverkaren Volvo Cars, blir därmed röstmässigt den näst största ägaren i AB Volvo efter Industrivärden. Cevian har varit ägare i lastbilstillverkaren under 11 år. Volvo-aktien steg initialt, för att strax före stängning noteras nära 3 procent lägre. Även bankerna har en tung dag med nedgångar pä drygt 1 procent. Mot strömmen går metallbolagen Boliden och SSAB, med uppgångar kring 1 procent..

New York-börserna har inlett dagens handel med små rörelser. Apple, som tappade 2,5 procent under gårdagen efter uppgifter om en trög försäljning av Iphone X, fortsätter ner med 0,3 procent.

Räntan på den svenska tioåriga statsobligationen har sjunkit med 1 punkt till 0,73 procent, samtidigt som kronan har stärkts med 5-8 öre mot dollarn och euron. USD/SEK noteras till 8,27 och EUR/SEK till 9,85.

Det har varit turbulenta dagar för kryptovalutan bitcoin. Efter att ha toppat på nära 20.000 dollar per bitcoin den 17 december, föll kryptovalutan med nästan 40 procent på fem dagar för att bottna på drygt 11.000 dollar per bitcoin den 22 december. Sedan dess har bitcoin återhämtat sig, men onsdagen var åter en dag med nedgång till 15.400 dollar. Israels finansinspektion är den senaste att försöka reglera valutan. Sedan årsskiftet har bitcoin 16-faldigats mot dollarn.

Oljepriset noteras till 66,70 dollar per fat (brent). Oljepriset har stigit till de högsta nivåerna sedan maj 2015 efter att beväpnade styrkor sprängt sönder Libyens största oljeledning.

Läs fler inlägg på Börsflödet