Uppåt, trots att USA lämnar Iranavtalet

USA:s president Donald Trump höll igår kväll (svensk tid) en presskonferens i Vita huset där han meddelade att USA kommer att lämna Iranavtalet. Han sa också att man ”omedelbart” ska börja återinföra sanktioner mot Iran. Det innebär i praktiken att ett nytt avtal måste vara klart om 90-180 dagar för att inte sanktionerna ska slå till. Trump har nu sanktionernas införande som ett förhandlingskort mot Iran (och EU). Marknadsreaktionerna på beslutet var relativt begränsade..

Stockholmsbörsen har öppnat dagens handel med stigande kurser. Vid 11-tiden noterades OMXS30 0,8 procent högre. Energi är bästa sektor i spåren av ett högre oljepris, men även bankaktier går bra. Sweco stiger med nära 5 procent efter morgonens rapport, medan Skanska faller nästan lika mycket efter sin rapport (se nedan). Atlas Copco, Duni, H&M, Investor, Mycronic och Sagax är några av bolagen som faller till följd av att utdelningen avskiljts. 

Räntan på den svenska tioåriga statsobligationen har stigit till 0,73 procent, samtidigt som kronan stärks. USD/SEK noteras till 8,79 och EUR/SEK till 10,42.

Oljepriset har stigit till 77 dollar per fat (brent) under natten och morgonen, vilket är den högsta nivån på 3,5 år.

Idag stänger börsen klockan 13:00.

Rapporter på morgonen
Norges största laxbolag, Marine Harvest, överträffade förväntningarna i morgonens rapport för Q1. Rörelseresultatet uppgick till 158 miljoner euro, mot förväntade 155 miljoner. Bolaget sänkte dock sin produktionsprognos för 2018 med 2,5 procent pga utvecklingen i Norge och Kanada, och ser ökade kostnader i Q2. Utsikterna bedöms alltjämt ljusa och Marine Harvest ser en fortsatt stark efterfrågan. Bolaget bedömer att det globala utbudet av lax ökar med 1-6 procent 2018.

Teknikkonsulten Sweco presenterade en stark rapport för Q1 i morse. Omsättning och rörelseresultat blev 5-6 procent högre än konsensusprognosen. Bolaget guidar för en stark svensk marknad (förutom att de märker av en inbromsning i bostadsbyggande) och menar att andra marknader är bra eller utvecklas positivt (ingen ytterligare försvagning i Finland/Nederländerna).

Byggbolaget Skanska nådde inte upp till förväntningarna i Q1-rapporten. Medan omsättningen blev 7 procent högre än väntat, var orderingång och rörelseresultat 1 respektive 28 procent lägre än konsensusprognosen. Jämfört med samma kvartal i fjol rasade rörelseresultatet med 65 procent. Skanska uppger att resultatet tyngdes av omstrukturerings- och engångsposter som netto uppgick till omkring 530 miljoner kronor. Det var betydligt mer än väntat.

Bilservicekedjan Mekonomen levererade en kvartalsrapport som var väsentligt svagare än analytikerna hade räknat med. Rörelseresultatet blev 61 miljoner kronor, att jämföra med konsensusprognosen om nära 68 miljoner kronor. Mekonomen ger ingen guidning för helåret, men ser potential under kommande år som en följd av en stark nybilsförsäljning under senare år i både Sverige och Norge.

Hjälmsäkerhetsbolaget Mips redovisade en försäljning och ett rörelseresultat som ökade med 12 respektive 15 procent jämfört med det första kvartalet 2017. Såväl försäljningen som resultatet var dock lägre än väntat. Igår erhöll Mips ett positivt domstolsbeslut i den viktiga patenttvisten med Bauer Hockey avseende hjälmteknik mot rotationsrörelse vid sneda slag, varvid aktien steg med 6 procent.

Läs fler inlägg på Börsflödet