Breda nedgångar i Europa och USA

Oro för handelskrig mellan USA och Kina håller tillbaka riskviljan på världens börser. Stockholmsbörsen har idag noterat en ny lägsta nivå för 2018 och befinner sig långt under den långa trenden (definerad som 200-dagars glidande medelvärde). Vi noterar även att den långa trenden blivit negativ sedan februari. Något som skulle kunna vända trenden är om rapportsäsongen faller väl ut, samt att oron på börsen i allmänhet minskar. I USA har S&P 500 sökt sig allt lägre under de senaste turbulenta veckorna. Till skillnad från i Sverige är dock den långa trenden på den amerikanska börsen stigande.


USA trappar upp handelskonflikten
Stockholmsbörsen var en av gårdagens sämsta börser i Europa med en nedgång på 1,7 procent. Under onsdagsförmiddagen tappar OMXS30 nära 1 procent ytterligare, vilket är i linje med övriga större Europabörser. Nedgången är bred över olika branscher. Bortsett från ABB, där utdelningen avskiljs idag, är Ericsson sämsta storbolagsaktie med en nedgång på 1,7 procent. Byggmax och Bygghemma tappar 6-8 procent i spåren av det förstnämnda bolagets vinstvarning igår. Bygghemma-aktien har därmed tappat nära 20 procent sedan börsintroduktionen i förra veckan..

 

USA trappar upp handelskonflikten med Kina då man har föreslagit tullar på 25 procent på kinesiska varor värda omkring 50 miljarder dollar och fokuserar på högteknologiska produkter från halvledare till litiumbatterier. Kina fördömde åtgärden och sade att de kommer att svara med "samma intensitet och skala". USA riktar in sig på 1.300 produkter för att försöka tvinga Kina att ändra sin praxis kring immateriella rättigheter.

New York-börserna har fortsatt att präglas av varannandagshandel. S&P 500 stängde 1,3 procent högre, efter att ha stigit med 0,6 procentenheter efter Stockholmsbörsens stängning. Fordonstillverkarna gick starkt efter bättre försäljningssiffror för mars än väntat. Fiat Chrysler steg med 9 procent och GM med 3 procent. Elbilstillverkaren Tesla återhämtade sig med 6 procent efter sina försäljningssiffror och beskedet om att bolaget inte anser sig behöva ta in nytt kapital i år.

Spotifys notering på New York-börsen var i fokus igår. Referenspriset inför noteringen var 132 dollar per aktie, men detta överträffades med råge i samband med noteringen. Aktien inledde handeln på 166 dollar, men stängde sedan lägre på 149 dollar (motsvarande ett börsvärde på 26,5 miljarder dollar eller drygt 220 miljarder kronor).

 Rörelserna på valuta- och räntemarknaderna är små. USD/SEK noteras till 8,39 och EUR/SEK till 10,31. Sedan början av februari har kronan därmed försvagats med drygt 50 öre mot både dollarn och euron.

Oljepriset steg med 0,7 procent igår efter att marssiffror visat att OPEC:s produktion fallit till den lägsta nivån på ett år till följd av den kaotiska situationen i Venezuela. Vid lunchtid hade oljepriset fallit tillbaka till 67 dollar per fat (brent).

Läs fler inlägg på Börsflödet