USAs arbetsmarknad i fokus

Vid lunchtid var Stockholmsbörsen i stort sett oförändrad sedan fredagens stängning. Attendo utvecklades starkt efter att Credit Suisse höjt sin rekommendation på aktien. Intrum Justitia har däremot backat drygt 2 procent på förmiddagen.

Den japanska biltillverkaren Toyotas resultat för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret presenterades nu på morgonen och slog analytikernas prognoser efter en oväntat stark försäljning. Bolaget höjde också vinstutsikterna för helåret. 

Orderingången till Tysklands tillverkningsindustri steg med 1 procent i juni jämfört med i maj och med 5,1 procent jämfört med juni förrra året. Enligt Bloomberg News enkät väntades orderingången ha ökat 0,5 procent jämfört med maj och med 4,4 procent jämfört med juni förra året. 

Klockan 14.30 idag presenteras arbetsmarknadssiffror från USA. Arbetslösheten är nu nere på samma nivå, 4,4 procent, som innan finanskrisen bröt ut 2008–2009. Även sysselsättningen har förbättrats avsevärt. Trots detta är löneökningstakten svag. Hur kan det komma sig? I en global värld har många företag svårt att höja sina priser vilket betyder att om bolagsvinsterna ska öka så måste bolagen bli mer kostnadseffektiva. Det är en förklaring av många till varför löneökningstakten är svag. 

Läs fler inlägg på Börsflödet