Upp i USA och Japan, ner i Kina

Europaterminen indikerar en öppning drygt 1% högre. De amerikanska marknaderna steg med hela 2 procentenheter efter tidpunkten för Stockholmsbörsens stängning och avslutade dagen med uppgångar om 0,3-0,9 %. Tokyobörsen steg med 1,4% i linje med uppgångarna i New York. Klockan 8:30 noterades den lynniga Shanghaibörsen 6,4% lägre, vilket smittade av sig på Hongkongbörsen som handlats ner med 1,5%..

Svag amerikansk statistik pressade initialt New York-börserna. Markits inköpschefsindex för tjänstesektorn i USA uppgick till preliminära 49,8 (väntat var 53,5), vilket var den svagaste nivån på 28 månader. Även statistik över husförsäljningen var svagare än väntat. Oljelagerstatistik fick dock oljepriserna att vända upp, varvid aktiekurserna följde med. På morgonen handlades Brentoljan till 34,80 dollar per fat.

Räntan på den amerikanska 10-åriga statsobligationen steg med tre räntepunkter till 1,75% och USD/SEK handlades till 8,49 på morgonen.

Detta händer idag och i morgon
Torsdagen bjuder som vanligt på en hel del ekonomisk statistik. Konjunkturinstitutet presenterar sin barometerundersökning för februari (09:00). Från Sverige får vi även inflationssiffror i form av producentprisindex (9:30). Från EMU får vi definitiva inflationssiffror för januari (kl 11:00). Under eftermiddagen presenteras husprisindex och order på varaktiga varor i USA (14:30). Alimak, Attendo, Cavotec, Fastpartner och Lundbergs är några av bolagen som rapporterar.

På fredag presenteras detaljhandelsförsäljningen i Sverige under januari (kl 09:30). Från Kina får vi besked om husprisutvecklingen under januari. Från USA får vi siffror över privatkonsumtionen (14:30), Michigan konsumentförtroendeindex (16:00) och reviderad BNP för Q4 (14:30). Africa Oil, Besqab, Bufab, D Carnegie & Co och Sobi finns bland de bolag som kommer med rapporter.

Läs fler inlägg på Börsflödet