1700 på väg att brytas?

Med stöd av ett varmt mottagande av flertalet bolagsrapporter har index fortsatt uppåt idag. Det är åttonde dagen i rad som Stockholmsbörsen avancerar. OMXS30 har nosat på den psykologiskt viktiga nivån 1700, och frågan är nu om index lyckas bryta igenom och ta sikte på den fyra år gamla all-time-high-nivån 1720 (från 27 april 2015) och klättra än högre. USA-börserna öppnar torsdagshandeln om 30 minuter och terminshandeln indikerar en försiktig uppgång. Även i USA duggar rapporterna tätt. Denna vecka ska drygt 140 av de 500 bolag som utgör indexet S&P 500 rapportera. Idag är det dags för jättar som bland annat Amazon, Intel, Juniper och Ford. Fortsätter de positiva överraskningarna så är nya toppnivåer på börserna både USA och Sverige inte långt borta.

Stora kursrörelser i rapportfloden

Idag är den mest intensiva rapportdagen. Trots stora rörelser i enskilda aktier balanserar Stockholmsbörsen på nollstrecket. På Large Cap utvecklas sjunker Nokia, Sobi, Bonava, Swedbank, Assa, SKF mellan 2 och 10 procent. Bättre går det för Evolution Gaming, Essity, Tieto och SSAB, som stiger mellan 3 och 11 procent. Vovo, som utvecklades starkt igår, fortsätter uppåt idag med nära 2 procent. 


På valutamarknaden noterar vi att kronan försvagats rejält. Riksbankens besked om att låta styrräntan vara oförändrad vid -0,25 procent var väntat, men Riksbanken drar ned inflationsprognosen och sänker sin räntebana så att nästa höjning kommer senare och räntehöjningarna därefter sker i en långsammare takt.

 

Uppåt för åttonde dagen i rad?

I dag är en av de mest intensiva dagarna denna rapportsäsong. Innan öppning rapporterar bl.a. Axfood, Essity, Bonava, Evolution Gaming, HiQ, Wihlborgs, Inwido, Mycronic, SKF, Sobi, Bure, Stora Enso. Vid lunchtid (kl. 11 resp 12) rapporterar Indutrade och Atlas Copco. Får rapporterna ett varmt mottagande så kan börsen mycket väl stiga. I så fall blir det den åttonde dagen i rad av uppgång. En svag stängning i USA i går och en oinspirerande utveckling i Asien nu på morgonen kan hålla tillbaka riskviljan på den svenska marknaden.


På makroagendan noterar vi att KI presenterar sin konjunkturbarometer för april, och från USA kommer statistik på orderingången för s.k. varaktiga varor. Riksbanken lämnar räntebesked kl. 09.30. Få i marknaden tror på en höjning. 

Läs fler inlägg på Börsflödet