Årsavslut i moll

För fjärde dagen i följd föll Stockholmsbörsen årets sista handelsdag. OMXS30 noterades 0,7 procent lägre, vilket var en något sämre utveckling än för övriga större Europabörser. AstraZeneca gick mot strömmen med en uppgång på 1,2 procent efter en positiv rekommendation. Lundin Petrolium toppade förlorarlistan med en nedgång på 2,5 procent, vilket kan förklaras av att aktien ska lämna OMXS30-index per årssiftet..

Totalavkastningen (aktiekursutveckling och utdelningar) på Stockholmsbörsen uppgick till knappt 10 procent under 2017. Men hur fördelade sig uppgången mellan olika sektorindex? Bäst gick Material, som avkastade 23 procent. Tyngst i detta sektorindex väger Boliden, som avkastade ungefär som sektorn i övrigt. Telekomoperatörer gick nästan lika bra, främst drivet av kursuppgångarna på 50 procent i Millicom och Tele2. Återhämtningen under hösten har medfört att Verkstad är en annan sektor som gått starkt. Bankaktier har haft ett relativt tufft år i spåren av en fortsatt låg ränta och den senaste tidens bopristurbulens. Sämsta sektor har dock Konsumenttjänster varit, vilket förklaras av att H&M utgör cirka 50 procent av börsvärdet i sektorn.


Räntan på den svenska tioåriga statsobligationen steg med 4 punkter till 0,78 procent. Även under fredagen försvagas dollarn. USD/SEK noteras till 8,19 och EUR/SEK till 9,83.

Oljepriset steg till 66,50 dollar per fat (brent) efter gårdagens starka oljelagerstatistik från USA. Prisuppgången dämpas av att den brittiska oljeledningen Forties uppges vara i full drift inom kort. Basmetallerna hade en stark dag igår, men rekylerade ner något under fredagen. En svagare dollar, starka konjunkturdata och efterfrågan som är större än utbudet gör basmetaller till bästa råvarusektor under 2017.


Gott Nytt Placeringsår!

Läs fler inlägg på Börsflödet