H&M rusade på försäljningssiffra

Med stöd av en kursuppgång på hela 14 procent i H&M steg Stockholmsbörsen 0,8 procent under torsdagen. H&M redovisade ett kvartalsresultat i linje med förväntningarna, men presenterade en juniförsäljning som var bättre än väntat (se nedan). Aktien drevs sannolikt även upp av blankare som täckte sina korta positioner..

Hexagon steg med nära 2 procent efter att vd Ola Rollén frikänts för insiderhandel i Norge. Betsson tappade 1,2 procent sedan man fått en varning samt böter från Spelinspektionen kopplat till att kunder erbjudits bonus vid upprepade tillfällen. Fastigheter var svagaste sektorn med fall på 3-4 procent i Fabege och Wihlborgs.

New York-börserna har inlett dagens handel 0,2 procent högre.H&M-rapport: Stark juniförsäljning
I morse presenterade H&M ett resultat för det andra kvartalet som var helt i linje med förväntningarna (försäljningen var känd sedan tidigare) och 1 procent lägre än samma kvartal förra året. Brutto- och rörelsemarginalen blev således väntade 55,4 respektive 10,3 procent. Online-försäljningen ökade med 20 procent i lokala valutor.

Varulagret ökade med 4 procent i lokala valutor och uppgår nu till 18,3 procent (18,2) av försäljningen. Bolaget skriver dock att varulagrets sammansättning fortsätter att förbättras och att kostnaderna för prisnedsättningarna kommer att minska med cirka 1,5 procentenheter i relation till omsättningen i det tredje kvartalet jämfört med motsvarande period föregående år.

H&M skriver också att försäljningen av sommarkollektionen har börjat mycket bra och att nettoomsättningen under juni månad bedöms öka med 12 procent i lokala valutor jämfört med motsvarande månad föregående år. Det sistnämnda talar för prognoshöjningar i marknaden, vilket motiverar en positiv kursreaktion i dagens handel.

Läs fler inlägg på Börsflödet