Veckan inleddes nedåt

Stockholmsbörsen inledde veckan med lägre kurser. En halvtimme före stängning hade OMXS30 tappat 1,4 procent, vilket är en större nedgång än på merparten övriga större europeiska börser. Fastigheter är den enda sektor som noteras över nollstrecket. Olja & Gas är sämsta sektor med en nedgång på 2,6 procent. I botten bland storbolagen återfinns Fingerprint, -7 procent, i spåren av att styrelseledamoten Lars Söderfjell och storägaren Johan Carlström anhållits misstänkta för marknadsmissbruk. New York-börserna har inlett dagens handel med ett fall om 0,4 procent..

Det mesta i rött på OMXS30

 Källa. SIX.

Dollarn har tappat mot merparten större valutor under måndagen. En bidragande orsak kan vara Donald Trumps installationstal i fredags, där flera uttalanden har tolkats protektionistiska och handelsfientliga. USD/SEK noteras till 8,84 och EUR/SEK till 9,50.

På agendan i veckan
Det är en lugn start på veckan vad gäller bolagshändelser och makrostatistik. Alimak och East Cap Explorer har extra bolagsstämma. Den enda punkten av vikt på makroagendan är preliminärt konsumentförtroende i EMU för januari.

Senare i veckan drar rapportsäsongen igång på allvar. Torsdag och fredag är de mest intensiva dagarna. Då rapporterar bland annat; Intrum Justitia, Nordea, Tele2, Ericsson, SCA, Getinge, Telia, NCC och Atlas Copco.

Från Storbritannien (torsdag) och USA kommer BNP estimat (fredag).

Läs fler inlägg på Börsflödet