Veckan lär avslutas i moll

Stockholmsbörsen inledde dagens handel med kraftigt sjunkande kurser, men efter en halvtimmes handel började börsen vända upp och vid lunchtid har OMXS30 "bara" tappat 0,5 procent. Europabörserna går överlag sämre än Stockholmsbörsen. Bidragande till den relativa styrkan på Stockholmsbörsen var uppgångar i Ericsson (+1,6 procent efter att aktivistbolaget Cevian ryktas ha byggt upp en ägarposition i bolaget) och H&M (+0,8 procent efter Q3-rapporten, se nedan)..

Dollarn har stärkts mot kronan och euron. Vid lunchtid kostade en dollar 8,60 kronor och en euro 9,62 kronor. Räntorna har sjunkit överlag. Den tioåriga svenska statsobligationsräntan har sjunkit med 4 räntepunkter till 0,14 procent. 

Nyheter från i morse
New York-börserna föll med 0,4-0,7 procentenheter efter Stockholmsbörsens stängning och de viktigaste indexen avslutade handelsdagen med en total nedgång på nära 1 procent. Deutsche Bank var i fokus och depåbeviset föll med ytterligare 7 procent New York-börsen. Problemen för den tyska banken spiller över på såväl finanssektorn som räntemarknaden (de amerikanska räntorna steg initialt, men föll tillbaka i samband med det förnyade kursfallet för Deutsche). Börsvärdet på den tyska bankjätten har under det senaste året fallit med cirka 60 procent till 15 miljarder euro. USA:s justitiedepartement kräver banken på 14 miljarder dollar till följd av bankens inblandning i härvan kring bostadsobligationer i upptakten av finanskrisen 2008. Energi var bästa sektor, medan Hälsovård utvecklades svagast. Volatilitetsindex VIX steg till 14,0 (från 12,4).

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen tickade ned 2 räntepunkter till 1,55 procent. USD/SEK noteras till 8,57 och EUR/SEK till 9,62 på morgonen.

I spåren av nedgångarna i New York handlades merparten asiatiska börser lägre. Trots det har innevarande kvartal varit det bästa börskvartalet för asiatiska aktier sedan 2012 (MSCI Asia Pacific Index steg med 9 procent under kvartalet). Tokyobörsen föll med 1,5 procent. Klockan 8:15 handlades Hongkongbörsen 1,5 procent lägre, medan Shanghaibörsen hade stigit med 0,5 procent.

Hennes & Mauritz:  Q3-rapport
H&M presenterade sin rapport för det tredje kvartalet i morse (juni-augusti). Rörelseresultatet och vinsten per aktie var 1,5 procent högre än konsensusprognosen, främst drivet av lägre rörelsekostnader. Försäljningen under kvartalet var känd sedan tidigare. Bolaget presenterade även septemberförsäljningen hittills, vilken beräknas öka med 1 procent i lokala valutor jämfört med samma månad förra året. Den officiella konsensusprognosen låg på +3,6 procent. Bolaget säger att "det exceptionellt varma vädret i september har försenat starten på höstsäsongen". Bolaget säger även att kostnadsinflation och inköpsvalutor var fortsatt negativt för inköpsperioden till tredje kvartalet, främst till följd av den starkare US-dollarns påverkan på inköpskostnaderna. För de inköp som har gjorts till det fjärde kvartalet uppges dollareffektens påverkan vara svagt negativ jämfört med motsvarande inköpsperiod föregående år. Tidigare har man talat om en neutral effekt under det fjärde kvartalet.

Detta händer idag
Från EMU får vi arbetslöshetssiffror för augusti (kl 11:00) och preliminära inflationssiffror för september (11:00). I USA presenteras siffror för privatkonsumtion och privata inkomster för augusti (14:30), Chicago inköpschefsindex för september (15:15) och Michigan konsumentförtroendeindex september (16:00 ). För oljemarknaden kan veckostatistiken avseende aktiva riggar i Nordamerika vara intressant (19:00).

H&M rapporterar innan börsöppning.

Läs fler inlägg på Börsflödet