Vecken inleds på minus

Stockholmsbörsen inledde veckan på minus. Vid lunchtid noterades OMXS30 0,4 procent lägre. Fingerprint Cards är dagens storbolagsvinnare med en uppgång på 3,5 procent. Lundin Petroleum handlas upp med 2 procent efter att Statoil höjt bedömningen om produktionskapaciteten på det av Lundin delägda oljefältet Johan Sverdrup..

Janet Yellen sade i fredagens tal i Jackson Hole att argumenten för en kommande räntehöjning har stärkts under de senaste månaderna och att den amerikanska ekonomin är nära målen avseende full sysselsättning och inflation, men inkommande data kommer att vara styrande. Enligt vår mening hade hon behövt vara än mer tydlig med att guida marknaderna avseende en räntehöjning i september, och vi håller fast vid vår syn om en decemberhöjning. Trots att Janet Yellens tal var tämligen neutralt har marknaderna rört på sig relativt mycket under helgen, vilken förklaras av att en annan Fedledamot – vice centralbankschef Stanley Fischer – argumenterade för tidigare och mer omfattande räntehöjningar. Alltmer av en räntehöjning under december är nu inprisad. Räntan steg på alla löptider och dollarn stärktes.

Räntan på den svenska tioåriga statsobligationsräntan har tickat upp tre räntepunkter till 0,12 procent. USD/SEK noteras till 8,48 och EUR/SEK till 9,49.

Oljepriset har fallit något sedan i fredags och noterades vid lunchtid till 49,40 dollar per fat (Brent).

Läs fler inlägg på Börsflödet