Sandvik i täten på OMXS30

Det har varit en lugn dag på Stockholmsbörsen. Med 20 minuter till stängning noteras index 0,4 procent lägre och omsättningen uppgår till 5,5 miljarder kronor. Sektormässigt är det endast Olja & Gas, samt Finans som stiger. Men uppgångarna är små. Bland enskilda aktier sticker Sandvik ut med en uppgång om nära 2 procent. Bolaget rapporterade i morse och aktien har under dagen både handlats i positivt och negativt territorium. I morgon är det lugnt på agendan, men senare i veckan ökar intensiteten i rapportsäsongen då bland annat Investor (torsdag) , Ericsson och Telia (fredag) rapporterar. New York-börserna är stängda på grund av Marthin Luther King Day. I Europa sjunker de större börserna tillbaka en aning idag. Våra nordiska grannar får dock se sina respektive index stiga något.

Verkstad leder nedgång (kl. 13.30)

Stockholmsbörsen har inlett veckans handel med fallande aktiekurser. Klockan 13:30 noterades OMXS30 0,5 procent lägre. Stort fokus ligger på rapporterande Sandvik, vars aktie handlas kring nollstrecket. Fastighet är bästa sektor. Bland de medelstora bolagen kan noteras att Fingerprint Cards fortsätter sin positiva börsrekyl med en uppgång på 7 procent till 15,50 kronor. Aktien har därmed stigit drygt 50 procent sedan årsskiftet. S&P 500-terminen noteras 0,3 procent lägre..

 

Asienbörserna har inlett veckan med måttliga uppgångar. En hel del Kina-statistik har kommit under natten. Den officiella BNP-tillväxten sjönk till 6,4 procent under det fjärde kvartalet (från 6,5 procent föregående kvartal), vilket var den lägsta nivån sedan finanskrisen men i linje med förväntningarna. Industriproduktionen och detaljhandelsförsäljningen ökade med 5,7 respektive 8,2 procent under december (jämfört med samma månad föregående år). Detta var något bättre än väntat, även om den förstnämnda siffran drevs av ökad gruvproduktion och fordonsförsäljningen är fortsatt svag.

Under veckan som gick steg S&P 500 med 2,9 procent, Euro Stoxx 50 med 1,8 procent och OMXS30 med 2,9 procent.

Rapport på morgonen
Sandvik presenterade en rapport för det fjärde kvartalet som var marginellt bättre än konsensusprognosen. Orderingången (25,6 miljarder kronor) var cirka 1 procent högre än väntat, försäljningen (26,0) var 2 procent högre än väntat och det justerade rörelseresultatet (4,7) var 1 procent högre än väntat. Utdelningen föreslås till 4,25 kronor per aktie (väntat 4,13 kronor). Divisionen Machining Solutions påverkades negativt av en lägre aktivitet i Asien och inom fordonssegmenet, medan Mining and Rock Technology gynnades av en stark tillväxt i de flesta regioner.

Läs fler inlägg på Börsflödet