Vestas tydlig rapportvinnare

Stockholmsbörsen steg med 0,8 procent under torsdagen. Samtidigt var Köpenhamnsbörsen en av Europas starkaste, då vindkraftsbolaget Vestas steg med cirka 10 procent efter en stark kvartalsrapport. Pandox, som presenterade en stabil kvartalsrapport i morse (se nedan), föll tillbaka med 0,3 procent. Trots att de viktigaste siffrorna i New Waves rapport varit kända sedan tidigare, tappade aktien 4 procent i dagens handel (efter att ha stigit med 27 procent sedan resultatet presenterades). Peab rekylerade upp med drygt 4 procent efter gårdagens kursfall i samband med rapporten..

De svenska marknadsräntorna var relativt oförändrade, samtidigt som kronan stärktes betydligt mot dollarn, men även mot euron (USD/SEK noteras till 8,36 och EUR/SEK till 9,48). Protokollet från Federal Reserves penningpolitiska möte i juli var något mer duvaktigt än väntat. Det råder oenighet inom Fed om timingen för en räntehöjning, enligt protokollet. En del menar att de ekonomiska förutsättningarna rättfärdigar en snar räntehöjning, medans majoriteten vill vänta in mer data. Bullard (icke-röstande medlem) upprepade sin syn om endast en ytterligare räntehöjning under de kommande åren. 

Oljepriset steg ytterligare under dagen och handlas nu åter norr om 50 dollar per fat (Brent). 

Morgonens rapporter
Hotellfastighetsbolaget Pandox presenterade ett resultat före värdeförändringar på 342 miljoner kronor för det andra kvartalet 2016, vilket var i linje med konsensusprognosen. Den justerade vinsten per aktie var 3 procent lägre än väntat, medan substansvärdet var 2 procent högre än konsensusprognosen. Nettoomsättningen var dock betydligt lägre än väntat. Den underliggande fastighetsförvaltningen utvecklades väl med en så kallad RevPAR som ökade i samtliga länder (utom i Norge där den var oförändrad). Operatörsverksamheten påverkades negativt av Bryssel, där helårsprognosen om -40 miljoner kronor kvarstår.  

New Waves rapport för det andra kvartalet har varit förannonserad sedan tidigare till följd av att siffrorna var betydligt bättre än väntat.

Detta händer i morgon
Bolagsrapporter: Bland annat Björn Borg, Melker Schörling, Nibe, Opus, Pricer och Ratos rapporterar.

Makro: Fredagen är tunn på intressant ekonomisk statistik. Från Tyskland får inflationssiffror i form av PPI (juli). Från Sverige får vi industridata i form av industrilager och kapacitetsutnyttjande (Q2).

Läs fler inlägg på Börsflödet