Fingerprint ner på glad börs

Stockholmsbörsen handlades upp med drygt 1 procent under torsdagen. Dagens snackis är förstås vinstvarningen i Fingerprint Cards, som medfört att aktien sänktes med 10 procent (se nedan). Ett annat bolag som vinstvarnat idag är Doro, vars aktie föll med nära 15 procent. Medicinteknikbolaget Elekta var dagens storbolagsvinnare med en uppgång på 3,3 procent. Stigande råvarupriser medförde att många råvarubolag, som Boliden och Lundin Petroleum, steg med drygt 2 procent. Merparten Europabörser steg också kraftigt under torsdagen. New York-börserna har öppnat strax över nollstrecket..

ECB beslutade vid dagens möte att, som väntat, lämna räntorna oförändrade. Programmet för tillgångsköp förlängs till december 2017, men sänktes med 20 miljarder euro per månad till 60 miljarder euro. Räntan på den svenska tioåriga statsobligationen steg med sju räntepunkter till 0,64 procent. Kronan har stärkts mot euron, men försvagats mot dollarn. USD/SEK noteras till 9,14 och EUR/SEK till 9,70. 

I morse vinstvarnade Fingerprint Cards för det fjärde kvartalet samt sänkte utsikterna för det första kvartalet. Bolaget sänker sin intäktsprognos för 2016 och räknar nu med intäkter på 6,6-6,8 miljarder kronor, jämfört med tidigare 7,2-7,6 miljarder kronor. Den nya intäktsprognosen innebär, räknat på mittpunkten i intervallet och givet rapporterade intäkter på 5,0 miljarder under januari-september, att intäkterna under det fjärde kvartalet väntas landa på 1,7 miljarder kronor, jämfört med 2,3 miljarder enligt den tidigare prognosen. Bolaget motiverar de lägre intäkterna med att den förväntade starka säsongsbetonade volymtillväxten i fjärde kvartalet har uteblivit, komponentbrist och ökad konkurrens. Därtill gavs ett mycket brett intäktsinvervall (7,5-9,5 miljarder kronor) för 2017, samt en förväntad rörelsemarginal om 35 procent. Bolaget har redan tidigare sänkt sina prognoser, varför denna nya vinstvarning uppfattades än mer negativt av marknaden.

Läs fler inlägg på Börsflödet