Börsen tappade kraft

Trots stora utdelningar och ett kursras i Swedbank balanserade Stockholmsbörsen länge på nollstrecket. Under sen eftermiddag tappade börsen kraft. Nedgången är större än på övriga europabörser, men i USA backar index än mer. Konjunkturinstitutet kommenterade under förmiddagen att svenska företag och framför allt hushåll har blivit mindre optimistiska i sen tid, och spår att konjunkturen har toppat. Resursutnyttjandet på arbetsmarknaden är fortsatt högt men löneutvecklingen blir måttlig och inflationen under tvåprocentsmålet i år. Kronan har försvagats något mot USD och EUR. Trots den relativt låga riskaptiten på marknaden stiger Volvo med 2,5 procent.

Börsen vid lunchtid - Swedbank rasar

Tyngt av kursfall om 6-7 procent i SEB (avskiljd utdelning) och Swedbank (förnyade anklagelser om penningtvätt i Uppdrag granskning samt uppgifter om att den svenska ekobrottsmyndigheten, EBM, genomför ett tillslag i bankens lokaler) uppvisar Stockholmsbörsen en nedgång om 0,4 procent under förmiddagen.  Liksom igår är Volvo bästa storbolagsaktie med en uppgång på 2,5 procent.

 

Inför Electrolux kapitalmarknadsdag har bolaget skickat ut ett pressmeddelande där ett par nya långsiktigt mål presenterades. Electrolux förväntar sig att kostnadsbesparingsprogrammet inom produktionen (som lanserades på kapitalmarknadsdagen 2017) ska generera årliga besparingar på cirka 3 miljarder kronor, med full effekt från och med 2024. Dessutom ska bolaget fördubbla eftermarknadsförsäljningen från 5 till 10 procent per 2025. Som väntat gavs inga nya kommentarer avseende guidningen för 2019. Aktien tappar nära 3 procent i förmiddagens handeln.

New York-börsen steg med 0,7 procent i en volatil handel, men stängde vid ungefär samma nivå som vid tiden för Stockholmsbörsens stängning. Samtliga sektorer handlades upp, men Energi gick bäst i spåren av ett stigande oljepris.

Den tioåriga amerikanska obligationsräntan har tickat ner ett par punkter till 2,41 procent. Under gårdagen presenterades en hel del konjunkturstatistik från USA. De amerikanska hushållens konfidensindikator för mars sjönk till 124,1, jämfört med 131,4 i februari. Samtidigt var bostadsbyggandet i februari svagare än väntat och för januari reviderades siffrorna ned.

Dagens agenda
Fortum (1,10 euro), SEB (6,50 kr) handlas exklusive utdelning. Atrium Ljungberg, Ericsson, SHB och Trelleborg är några av bolagen som har bolagsstämma idag, vilket innebär att det är sista dagen att handla aktierna innan utdelningen avskiljs. Electrolux har kapitalmarknadsdag.

På makrofronten noterar vi att KI presenterar sin konjunkturbarometer för mars (kl 9:00).

Läs fler inlägg på Börsflödet