Trading Case - Guld & USD

För två veckor sedan lade vi ut ett kortsiktigt Trading Case med idén att en mer hökaktig Federal Reserve skulle leda till ett fallande guldpris. Fed visade sig dock inte vara särskilt hökaktig, varför vi omedelbart drog tillbaks det caset och återgick till vår mer positiva syn på guld. Vi tror att man bör fortsätta spela guldet från den långa sidan, men hålla koll på Federal Reserve. Vi tror att det är framför allt lönekomponenten i USA:s arbetslöshetsstatistik som kommer att vara drivande för Federal Reserve, och trots torsdagens starka arbetslöshetssiffror så hände inte särskilt mycket på lönesidan.

Historien kan komma att upprepa sig
I kombination med Riksbankens närmast chockartade räntesänkning har vi fått se dollarn stärkas ordentligt, en utveckling som passar väl med Handelsbankens dollarprognos. Senaste gången som Riksbanken slog till och sänkte 50 punkter med samma "chocktaktik" var i juni 2005, och efter det fortsatte svenska kronan att försvagas ganska mycket under de följande veckorna. Intressant att notera är att vi då handlade på ungefär samma nivåer som vi gör idag, vid räntebeskedet handlade vi då runt 9,22 EUR/SEK och steg till ca 9,47 de följande dagarna. Nu steg kursen på EUR/SEK från 9,19 till att nu handla runt 9,32. Dollarn gick 2005 från 7,60 till 7,95, och denna gång från 6,70 till 6,85 vilket - vid en upprepning - indikerar gott om utrymme kvar. Det är värt att påpeka att situationen då var annorlunda mot nu, men historien har en tendens att upprepa sig.

Potentiell uppgång för både guld och dollar
Att köpa guld baserat på en valutavy är inte helt klockrent - MEN vi tror att det nu föreligger en situation som kan skapa en uppgång i både guldet och dollarn. Dels så har guldet efter förra årets kraftiga prisfall hamnat "utanför radarn" för de flesta investerare, dels så fortsätter konsensus - alltså den samlade analytikerkåren som gör guldprognoser - att ha en negativ syn. Det är bra för den som vill vara "contrarian" i sin handel, det är värt att notera att konsensus hade en positiv syn i princip hela nedgången förra året, så det kan vara en bra indikator. Om konsensus är neutralt brukar det inte finnas något informationsvärde, men om det pekar väldigt tydligt åt ett håll, samtidigt som priset smyger åt andra hållet kan det vara användbart, vilket det gör nu.

Köper man LONG GULD H eller BULL GULD X2, 3 eller 4 H så får man en lång guldposition i dollar, dvs. det blir samma sak som att först köpa dollar, och sedan använda dessa dollar till att köpa guld. Man får med andra ord både en dollar- och en guldexponering.

Och - gillar man inte guldet så finns det alldeles utmärkta alternativet BULL USDSEK X3 H för den som tror att sommaren 2014 kan komma att likna sommaren 2005.

Vad tror du?

Nedan visas alternativ för att ta del av vår syn. Vad tror du?

PlaceringsalternativKortnamnISIN
Certifikat LONG GULD H SE0002903336
Certifikat (hävstång) BULL GULD X2 H SE0002835637
Certifikat (hävstång) BULL GULD X3 H SE0003395599
Certifikat (hävstång) BULL GULD X4 H SE0004488799
Certifikat (hävstång) BULL USDSEK X3 H SE0002938472

Grafer

Vill du veta mer

På denna webbplats handelsbanken.se/borsrum finner du information om Handelsbankens börshandlade produkter ETP:er. Du kan även prenumerera på Börsrummets Trading Case. I Kunskapsbanken kan du läsa mer om hur olika typer av värdepapper samt marknader fungerar. Kontakta oss gärna på bullbear@handelsbanken.se eller xact@handelsbanken.se.

Trading case (PDF)
Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. Handelsbanken står under Finansinspektionens tillsyn. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler. 


Ett finansiellt instruments historiska avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Värdet på finansiella instrument kan både öka och minska och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.

Important notice - in English
This communication is a product of Svenska Handelsbanken AB (publ). It is not an independent or objective research report prepared by research analysts. This information is not directed to persons whose participation requires prospectuses, registration, or other measures beyond those taken by Handelsbanken. This information may not be distributed in any country, for instance the US, in which distribution requires such measures or contravenes the laws of such country.

Läs fler inlägg på Börsflödet

Bloggarkiv

Se tidigare inlägg i placeringsbloggen. Välj månad här nedan.