Om råvaror

Apelsinjuice

Apelsinjuice är troligen världens mest populära morgondryck och framställs genom att pressa saften ur apelsiner. Apelsiner är en så kallad semi-tropisk frukt och odlas främst i Brasilien, Mexiko och Indien.

Ungefär hälften av en apelsins vikt är fruktjuice, resten är skal, fruktkött och kärnor. Förutom att många tycker att apelsinjuce smakar gott så är drycken också populär eftersom den innehåller riktligt med näringsämnen, som till exempel c-vitamin.

Apelsinjuice framställs vanligen i tre olika former; nypressad juice, färskpressad juice och juice från koncentrat. Frusen koncentrerad apelsinjuice utvecklades på 1940-talet, vilket ledde till att apelsiner blev den populäraste frukten i USA.

Priserna på apelsinjuice drivs bland annat av hur orkaner och frost påverkar tillgången på apelsiner.

I Sverige är ordet "juice" skyddat enligt livsmedelslagen och i princip får bara drycker som innehåller 100 procent fruktjuice säljas som juice. En viss tillsats av socker eller citronjuice är dock tillåtet.

Handelsbankens placeringar i apelsinjuice är kopplade till utvecklingen för terminskontrakt på frusen koncentrerad apelsinjuice som handlas på derivatbörsen ICE i London. Terminerna handlas i amerikanska dollar.

 

Apelsinjuice

Placera i Apelsinjuice
  • Bull & Bear

    Om du vill tjäna pengar på en uppgång. Eller nedgång.