Om råvaror

Kaffe

Kaffe framställs från bönor som växer på kaffeträdet och är en av världens mest populära och viktigaste drycker. Kaffet har sitt ursprung i provinsen Kaffa i Etiopien och spreds via Arabvärlden ut till övriga världen. I dag växer och odlas kaffeträden på hög höjd i tropiska regioner i framför allt Latinamerika, Västafrika och Indonesien.

Kaffe klassificeras vanligen in i två sorter – Arabica och Robusta. Arabica är den vanligaste kaffesorten och står för 70 procent av världens totala kaffeproduktion.

90 procent av världshandeln av kaffe är för gröna, orostade kaffebönor. Säsongseffekter har stor inverkan på priset på kaffe, men det finns ingen tydlig högsäsong i världsproduktionen. Under de varma sommarmånaderna sjunker dock kaffekonsumtionen med mer än tolv procent jämfört med årsgenomsnittet. Därför tenderar både kaffeimport och rostning att minska under vår och sommar, för att återigen öka under höst och vinter.

Priset på kaffe stiger ofta när det blir frost i det största produktionslandet Brasilien.

I Sverige dricker befolkningen i genomsnitt 3,2 koppar kaffe per dag. Ett moget kaffeträd producerar 500 gram kaffe per säsong. Så det går åt många kaffeträd bara för att svenskarna, väldens näst mest kaffedrickande folk, ska få sitt kaffe.

Handelsbankens placeringar i kaffe är kopplade till utvecklingen för terminskontrakt på kaffe av kvaliteten Arabica som handlas på derivatbörsen ICE i London. Terminerna handlas i amerikanska dollar.

Kaffe

Placera i Kaffe
  • Bull & Bear

    Om du vill tjäna pengar på en uppgång. Eller nedgång.