Balanscertifikat

Balanscertifikat - Frågor och svar

 • Jag skulle vilja köpa Balanscertifikat. Hur gör jag det?

  Våra Balanscertifikat handlar du direkt på börsen utan anmälningsperiod, precis som du handlar aktier.

 • Vilket är det minsta belopp jag måste placera om jag vill köpa ett Balanscertifikat?

  Våra Balanscertifikat handlas direkt på börsen, det gör att du kan köpa dem styckvis och minsta beloppet att placera är certifikatets aktuella värde.

 • Måste jag vara kund eller ha konto hos Handelsbanken om jag ska köpa era Balanscertifikat?

  Nej, du behöver inte vara kund i Handelsbanken. Balanscertifikat kan förvaras i en traditionell depå, ett VP-konto eller alternativa skattemiljöer såsom kapitalförsäkring och Investeringssparkonto (ISK). Balanscertifikat kan inte förvaras i Individuellt pensionssparande (IPS).

 • Kan jag sälja mina Balanscertifikat när som helst?

  Ja, Balanscertifikaten är börsnoterade så du kan sälja dina Balanscertifikat när som helst, vid normala marknadsförhållanden, under börsens öppettider.

 • Jag skulle vilja lägga Balanscertifikat i IPS. Kan jag det?

  Nej, Balanscertifikat kan inte förvaras i IPS. 

 • Var kan jag följa kurserna på Handelsbankens Balanscertifikat?

  Du kan se aktuella kurser här under kurslistan i Handelsbankens Börsrum.

 • Hur gör jag med deklarationen? Hur beskattas Balanscertifikat?

  Våra Balanscertifikat torde beskattas på samma sätt som den tillgång den är kopplad till. Exempelvis bör ett Balanscertifikat som är kopplat till ett aktieindex beskattas på samma sätt som aktier. 

 • Fungerar det att köpa Balanscertifikat i ett Investeringssparkonto (ISK)?

  Ja, Balanscertifikat kan köpas i ett Investeringssparkonto. Handelsbanken erbjuder möjligheten att öppna ett Investeringssparkonto i Internettjänsten under Spara och Placera eller på ditt närmaste Handelsbankskontor. 

 • Vilka risker finns det om jag börjar handla Handelsbankens Balanscertifikat?

  Det finns flera risker förknippade med Balanscertifikat. Man brukar dela upp riskerna i olika kategorier, såsom kreditrisk, marknadsrisk och likviditetsrisk. Kreditrisk innebär risken att Handelsbanken inte kan fullfölja sina åtaganden. Det finns ingen annan bank i Norden som har högre kreditbetyg än Handelsbanken. Med marknadsrisk menas kortfattat att det är flera faktorer som påverkar Balanscertifikat värde under löptiden. Likviditetsrisk talar om att det i vissa situationer kan vara svårt att sälja Balanscertifikaten. I respektive Balanscertifikats Slutliga villkor kan du läsa mer om riskerna. Det är viktigt att förstå hur Balanscertifikat fungerar innan man köper certifikatet.

 • Vad kostar det att köpa och sälja Handelsbankens Balanscertifikat?

  När du handlar våra Balanscertifikat betalar du samma courtage som när du handlar aktier enligt din banks eller mäklares prislista.