Maxcertifikat

Maxcertifikat - Frågor och svar

 • Jag vill köpa Maxcertifikat. Hur gör jag det?

  Våra Maxcertifikat handlar du direkt på börsen, precis som du handlar aktier.
 • Vilket är det minsta belopp jag måste placera om jag vill köpa ett Maxcertifikat?

  Våra Maxcertifikat handlas direkt på börsen. Det gör att du kan köpa dem styckvis och minsta beloppet att placera är certifikatets aktuella värde.
 • Måste jag vara kund eller ha konto hos Handelsbanken om jag ska köpa era Maxcertifikat?

  Nej, du behöver inte vara kund i Handelsbanken. Maxcertifikat kan förvaras i en traditionell depå, ett VP-konto eller i alternativa skattemiljöer såsom kapitalförsäkring och Investeringssparkonto (ISK). Maxcertifikat kan inte förvaras i Individuellt pensionssparande (IPS).
 • Kan jag sälja mina Maxcertifikat när som helst?

  Ja, Maxcertifikaten är börsnoterade så du kan sälja dina Maxcertifikat när som helst under börsens öppettider under normala marknadsförhållanden.
 • Kan jag lägga Maxcertifikat i IPS?

  Nej, Maxcertifikat kan inte förvaras i IPS.
 • Hur gör jag med deklarationen? Hur beskattas Maxcertifikat?

  Våra Maxcertifikat torde beskattas på samma sätt som den tillgång den är kopplad till. Exempelvis bör ett Maxcertifikat som är kopplat till en aktie beskattas på samma sätt som aktier.
 • Fungerar det att köpa Maxcertifikat i ett Investeringssparkonto (ISK)?

  Ja, Maxcertifikat kan köpas i ett Investeringssparkonto. Handelsbanken erbjuder möjligheten att öppna ett Investeringssparkonto i Internettjänsten under Spara och Placera eller på ditt närmaste Handelsbankskontor.
 • Vilka risker finns det om jag börjar handla Handelsbankens Maxcertifikat?

  Det finns flera risker förknippade med Maxcertifikat. Man brukar dela upp riskerna i olika kategorier, såsom kreditrisk, marknadsrisk och likviditetsrisk. Kreditrisk innebär risken att Handelsbanken inte kan fullfölja sina åtaganden. Det finns ingen annan bank i Norden som har högre kreditbetyg än Handelsbanken. Med marknadsrisk menas kortfattat att det är flera faktorer som påverkar Maxcertifikat värde under löptiden. Likviditetsrisk talar om att det i vissa situationer kan vara svårt att sälja Maxcertifikaten. I respektive Maxcertifikats Slutliga villkor kan du läsa mer om riskerna. Det är viktigt att förstå hur Maxcertifikat fungerar innan man köper. 

 • Vad kostar det att köpa och sälja Handelsbankens Maxcertifikat?

  När du handlar våra Maxcertifikat betalar du samma courtage som när du handlar aktier enligt din banks eller mäklares prislista.
 • Var kan jag följa kurserna på Handelsbankens Maxcertifikat?

  Du kan se aktuella kurser här under Kurslistan i Handelsbankens Börsrum.