Maxcertifikat

Så här handlar du

Handelsbanken ser till att det både finns köp- och säljkurser i maxcertifikaten. Det gör att man när som helst under normala marknadsförhållanden kan köpa och sälja dem på börsen. Maxcertifikaten har vanligtvis en löptid på mellan 1 och 18 månader, men man väljer själv om man vill behålla sin placering i några minuter, en dag eller till slutdag. Certifikaten handlas styckvis, det minsta antal man kan köpa är ett certifikat. Ett maxcertifikat med ett pris på exempelvis 100 kronor innebär en placering på just 100 kronor. Ett köp av 1 000 certifikat innebär således en placering på 100 000 kronor.

 

Förvaring av Maxcertifikat

Våra maxcertifikat kan förvaras i en traditionell depå och på ett VP-konto, samt i alternativa skattemiljöer såsom kapitalförsäkring och Investeringssparkonto (ISK). Maxcertifikat kan inte förvaras i Individuellt pensionssparande (IPS).

För mer information om olika förvaringsmöjligheter i Handelsbanken, läs under www.handelsbanken.se/spara (öppnas i nytt fönster).


Kortnamn

Varje maxcertifikat har ett eget kortnamn på börsen.

I exempelvis kortnamnet MCHM 2K 250H står ”MC” för maxcertifikat. ”HM” innebär att certifikatet är kopplat till Hennes & Mauritz aktien. ”2K” visar att certifiatet förfaller i november 2012. ”250” betyder att maxnivån (taket) är 250 kr. Slutligen visar ”H” att maxcertifikatet är utgivet av Handelsbanken.

 

Kostnader

När man köper eller säljer Handelsbankens maxcertifikat betalar man vanligt courtage till sin bank eller mäklare, på samma sätt som när man handlar vanliga aktier.